Vid dödsfall

Det är en svår situation när någon som står oss nära går bort. Förutom sorgen det innebär, ställs vi inför en rad praktiska problem. Men det är inte bråttom.

(Skulpturen Tröst av Inger Karlberg i minneslunden på Västra kyrkogården)

Sjukhuset, servicehuset eller polisen (vid en olycka) omsörjer att kroppen kommer till bårhus och man har tid att planera begravning och gravsättning i lugn och ro.

Även om sorgen är personlig, kan det vara betydelsefullt att träffa och tala med andra i samma situation. Kontakta din församling eller ditt trossamfund om sorgegrupper.

I broschyren Råd vid begravning finns svar på många av de frågor man möter. Du är alltid välkommen att kontakta Begravningsexpeditionen om det är något du undrar över.

Dödsbevis
Oavsett var döden inträffar, ska en läkare utfärda ett dödsbevis och skicka till det lokala skattekontoret. Skattekontoret utfärdar då ett intyg att gravsättning/kremering kan ske.

Den avlidne sveps, läggs i en kista och transporteras till bisättningsrum i väntan på begravningsceremoni och gravsättning.

Kistläggning och transport av den avlidne från bårhus till bisättningsrum beställs av dödsboet och utförs normalt av begravningsbyråerna.

Viktiga kontakter
Börja gärna med att kontakta det samfund den avlidne tillhörde.

Församlingar i Göteborg

Anlita gärna en begravningsbyrå som kan hjälpa till med de praktiska frågorna och hela eller delar av begravningen. Begravningsbyrån hjälper dig att boka tid och plats för begravningen, samt begravningsförrättare. Begravningsbyrån betalas av dödsboet.

Göteborgs stad tillhandahåller borgerliga begravningsförrättare.

Gravplats väljer du genom kyrkogårdsförvaltningen, som kan visa dig möjliga alternativ.

Om du vill sköta allting själv, finns här en checklista: Ordna begravning på egen hand

Egna önskemål
Det är den avlidnes önskemål om begravning och gravsättning som i första hand ska gälla. Även om vi tror oss ha ett långt liv framför oss, skriv ned eventuella önskemål och förvara handlingarna så att de är tillgängliga för anhöriga.

Tala gärna med kyrkogårdsförvaltningen, din församling eller en begravningsbyrå om vad man bör tänka på.

Begravningsexpeditionen

Vi svarar på alla frågor om begravningar, gravsättningar, gravrätter, beställning av plaketter, gravanordningar, bokning av kapell, gravvisning, nedlagda stenar av säkerhetsskäl samt frågor om lagar och förordningar.

Du når oss på 031-731 80 80 - tryck 2 för hjälp med frågor kring begravning.
Vardagar kl. 9-12, 13-16.
gbg.begravning@svenskakyrkan.se

Begravningsexpeditionen finns på Kvibergs begravningsplats, till vänster efter huvudentrén.

Besöksadress: Kvibergs kyrkogårdsväg 4, 41522 Göteborg (nytt postnummer 4/3-19)