Några paket ligger på ett bord. På ett kuvert står texten Fadderbevis.
Foto: Albin Hillert/Ikon

Inför dopet

Dopsamtal 

Efter att ni bokat ert dop så kommer er doppräst att kontakta er som dopfamilj. Detta sker i god tid innan dopet. Poängen med samtalet är att boka tid för ett dopsamtal mellan prästen och familjen där de utformar dopgudstjänsten tillsammans. Prästen är den som är huvudansvarig för innehållet i gudstjänsten men ni som dopfamilj får gärna komma med önskemål om dikter eller sånger som beslutas om i samråd med berörd präst. Under samtalet berörs ämnen som hur dopet går till, vad dopet betyder, vilka som ska bli faddrar/gudföräldrar och om det finns övriga önskemål. Vi ser gärna att eventuella syskon hjälper till under gudstjänsten med tillexempel att hälla i vatten i dopfunten eller hjälpa till att torka dopbarnets huvud med en torkduk, vi utformar gudstjänsten så den passar alla!    

Faddrar

Att vara fadder är ett hedersuppdrag som varar hela livet. Fadderns främsta uppgift är att uppvakta sitt fadderbarn på dopdagen, att komma ihåg barnet i bön och att vara ett andligt stöd för barnet i dess fortsatta liv.
Ordet fadder kommer från det latinska "compater" (medfader) och betyder att vara en andlig förälder för barnet. En fadder ska vara döpt.
Som förälder är det skönt att veta att ens barn är buret i någons böner, kärlek och omsorg. En fadder kan också fungera som hjälp och stöd till föräldrarna efter hand som barnet växer upp.