Oskarströms kyrka

KORT HISTORIK OM OSKARSTRÖMS KYRKA
Oskarströms kyrka byggdes 1916-17. Kyrkan är en korskyrka i jugendstil som är uppförd i rött handslaget tegel från Slottsmöllan i Halmstad invigdes den 28 april 1918.
Kyrkans interiör präglas i huvudsak av byggnadstidens nationalromantiska stil.
Det område som skulle bli Oskarström hade först ingen egen kyrka, utan var delat mellan Slättåkra och Enslövs församlingar.
Finansieringen till kyrkbygget gjordes genom "Insamlingskort för byggande af kyrka åt fabriksarbetarne i Oskarström". Gåvor kom från Blekinge i söder till Dalarna i norr, men det blev bara en bråkdel av vad kyrkbygget kostade. Slättåkra och Enslövs församlingar lämnade bidrag och även sulfitfabriken och Jutebolaget, men också många enskilda oskarströmsbor.