Fillimpa
(2 limpor)
Ugn 175 grader
5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
2,5 rågkross
1 dl vetekli
½ dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
½ dl solroskärnor eller krossade hasselnötter eller russin
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
Tillagning:
Blanda ihop alla torra ingredienser.
Rör i filmjölk och sirap, blanda väl.
Smöra två 1½ liters formar, strö rågkross i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen i knappt 2 timmar.
Snabb saffranskaka, ca 8 bitar
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1 pkt 0,5 g saffran
1,5 dl vetemjöl
100 g smör
nypa salt
pepparkakor
Tillagning:
1) Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, vispa i saffranet och rör runt till det lösts upp lite. Vispa samman socker och ägg, du behöver inte vispa det fluffigt, det räcker om du rör runt det några varv.
2) Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vispa i det i äggsmeten.
3) Häll i smöret också, rör runt till en jämn smet.
4) Lägg i bakplåtspapper i en brödform. Häll i smeten, lägg på pepparkakor.
5) Grädda i ca 10-15 minuter i nedre delen av ugnen. Kakan ska vara torr när du känner med sticka. Pudra med florsocker när du tagit ut den och den svalnat.