Lyngby kyrka

Begravningskapellet på kyrkogården uppfördes på 1950-talet, men inga begravningsgudstjänster har hållits här sedan 1970-talet. Det finns en väggmosaik i kapellet, skapad av den kände konstnären Ove Wessbohn och skall symbolisera hopp om det eviga livet efter döden.

Dopfunten från 1980 är gjord i trä och är den enda av församlingens dopfuntar som är flyttbar. Det gör att man kan placera den mitt i koret framför altaret vid dop.

Kormattan är från 1932 och signerad med bokstäverna L V H N.

Altartavlan från tiden kring byggåret, är flankerad av fyra målningar som föreställer S:t Simon, S:t Andreas, S:t Judas Thadeus och S:t Petrus. Själva altartavlan är målad av Marie Davids från Weimar. Motivet är en kopia av en tavla från 1600-talet, målad av Carlo Dolcis från Florens.

Kyrkan från 1882 är ritad av malmöarkitekten August Lindvall, i en nyklassisk stil.
Lyngby är den utrymmesmässigt sett största kyrkan i Genarps församling, då den rymmer ca 230 sittande personer i både bänkar och på extra stolar. Den byggdes 1882 efter det att den gamla, kyrkan hade dömts ut och blivit riven. Den gamla kyrkan låg nordväst om den nya kyrkan och är idag markerad med ett gjutjärnskors. Den gamla kyrkans altartavla från slutet av 1600-talet finns kvar och sitter på den norra långväggen i den nya kyrkan och några andra inventarier finns på den södra långväggen.

När är lyngby kyrka öppen?

Bild: Ikon

Vi öppnar gärna Lyngby kyrka för besök, den är normalt stängd men kontakta expeditionen på telefonnummer 040-31 56 00 eller någon av vaktmästarna så kan vi komma överens om en tid.

Jörgen Lepp

Kyrkvaktmästare och arbetande förman