Varje morgon åker våra skötselarbetare runt på Kvibergs kyrkogård och kontrollerar hur det ser ut och vad vi behöver göra. Efter helgerna är skadorna ofta mer omfattande, eftersom det inte rör sig så många människor på begravningsplatserna och vildsvinen kan böka i fred.
- Vi prioriterar att återställa gravar och ytorna närmast gravarna i första hand. Vi kanske inte kan återställa till hundra procent, men vi gör så gott vi kan, säger lagledare Lotta Torvaldsson.
Kistor, urnor eller stoft berörs inte eftersom vildsvinen inte bökar så djupt. Däremot kan prydnader och mindre gravstenar förflyttas eller skadas. I fall där vi ser att det behövs försöker vi nå gravrättsinnehavare.
Måndagen den 3 februari deltog 14 skötselarbetare i återställningsarbetet. Vid behov tar vi hjälp av skötselmedarbetare från andra enheter inom begravningssamfälligheten.
Även Billdal och Gunnared har varit drabbade av vildsvin, men där har problemen lugnat sig något den senaste månaden. På Kviberg har däremot problemen ökat. Det är främst de norra delarna av begravningsplatserna som är drabbade, dels området Dalen, dels kvarteren nedanför vår materialgård, mot Kortedala till.
Vi sätter upp skyltar och uppmanar kyrkogårdsbesökare som rör sig i de uppbökade områdena på Kviberg att vara försiktiga så de inte halkar eller snubblar och skadar sig.
Medarbetare har också både sett och fotograferat ett ensamt vildsvin som rör sig på begravningsplatsen och som inte verkar vara lika skyggt som de brukar vara.
Som vi tidigare har berättat försöker vi på olika sätt begränsa vildsvinens framfart, bland annat genom skyddsjakt, men det är svårt att hålla jämna steg med grisarna som förökar sig snabbt.
Läs mer: