Collage med gul och rosa blommor med en gulvit fjäril.
Foto: Birgitta Löwing Kiser

Plantera perenner på graven - här får du tips

Nyhet Publicerad Ändrad

Fleråriga växter kräver inte lika mycket skötsel som traditionella vår- och sommarplanteringar. Här är tips och råd till dig som själv sköter om en gravplats och vill gå över till perenner.

Att välja fleråriga växter - perenner - i planteringsytan på gravplatsen är bra av många anledningar. Med perenner som blommar olika tider ser det fint ut hela säsongen, du slipper köpa och plantera nya växter när vår- eller sommarblommorna blommat över och det är ett mer miljövänligt alternativ. Mindre vattning krävs, färre plantor behöver drivas upp, transporterna minskar.

Byt till ny jord

Gräv ur gammal jord i planteringsytan och lägg i ogräsfri jord från början. Då slipper du ogräsrensa den första tiden. Gödsla gärna jorden med något långtidsverkande gödsel eller hönsgödsel.

Tänk igenom växtvalet

Det finns flera saker du behöver tänka på när du gör ditt växtval:

  • Hur hög får planteringen bli, du vill kanske inte att den ska skymma namnen på gravstenen?
  • Är läget soligt eller skuggigt?
  • Hur stort är jorddjupet? Ju större rotklump perennen har, desto djupare jord behöver den.
  • Vilka växter kan du kombinera för att få en kontinuerlig blomning över säsongen?
  • Du kan välja växter utifrån färg och form på bladen för att få liv i planteringen.
  • Tänk också på plantornas växtsätt, kombinera gärna mer kompakta växter med sirligare sorter.
  • Välj gärna växter som lockar till sig bin, fjärilar och insekter. Det är särskilt viktigt på begravningsplatser i stadsmiljö där det i övrigt är ont om godsaker för pollinerarna.

I bildspelet ser du några exempel på perenner som passar i gravplanteringar. Fler tips och listor med lämpliga perenner finns längre ned.

Lökar ger tidig blomsterprakt

Teresia Engbom är trädgårdsingenjör i Göteborgs begravningssamfällighet och hon har listat perenner som är lättodlade på de flesta jordar och återkommer från år till år, se listorna längre ned.

- Jag rekommenderar också att man sätter ner lökar för att få en tidig blomning. När de blommat över göms de bland perennerna, säger Teresia Engbom.

På många begravningsplatser finns det gott om rådjur och harar, tänk på att välja lökväxter som de inte tycker om, exempelvis scilla, snödroppar, pärlhyacinter, hyacint, alliumbollar, påsk- och pingstliljor.

Bra tid att plantera

- Höst och tidig vår är bra tidpunkter att plantera perenner på. Hösten är också ett utmärkt tillfälle att plantera vårblommande lökar. Tänk på hur höga växterna blir när du planterar, så att du inte döljer lägre växter genom att sätta högre framför, säger Teresia Engbom.

- När du planterar tänk på att växtens rotklump ska vara väl genomvattnad innan du stoppar den i marken, och vattna rikligt efter att du har planterat.

Nyplanterade perenner behöver vattnas ordentligt den perioden, innan de har etablerat sig. Vattna så mycket att det blir fuktigt på djupet. Även torra perioder under sommaren kan du behöva vattna för att hjälpa perennerna.

Dela från trädgården

Glöm inte att de flesta perenner går att dela. Kanske har du redan vackra växter hemma i trädgården som du kan dela och plantera på gravplatsen? Som regel delar man tidigblommande perenner på hösten och senblommande på våren.

Klicka på tabellen för att se den i större format.
Klicka på tabellen för att se den i större format.