Collage med en närbild på en trädstam med en kraftig skada i barken och en bit in i trädet. Till höger en bild på avamphattar som växer i en ring runt botten på en trädstam i grönt gräs.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 12 november 2021

Störningar på Lundby nya kyrkogård när vi byter ut träd i allé

I höst byter vi ut stora delar av en trädallé på Lundby nya kyrkogård. Under arbetet kan det periodvis bli svårt att ta sig fram till vissa gravar och buller kan störa besökare.

Måndag 15 november börjar vi med att fräsa bort gamla stubbar och byta ut jord i allén som finns på den nya delen av kyrkogården. Under arbetet blir framkomligheten kraftigt begränsad, och under kortare perioder (några dagar) kan det bli svårt att ta sig fram till vissa gravar.

Om du behöver hjälp eller har frågor kan du kontakta enhetschef Jessica Karlsson på telefon 031-731 65 85. Vi hjälper dig efter bästa förmåga, men ber om förståelse för att det både kan bli störande buller, stökigt och smutsigt medan arbetet pågår.

Vid begravningar avbryter vi arbetet om det behövs, för att inte störa ceremonierna.

Svamp angriper träden

Orsaken till att vi byter ut träden är att oxlarna i allén drabbats av en svampsjukdom och håller på att dö. Det är honungsskivling som angripit träden. Svamphyfer - tunna trådar som utgör svamporganismen - tränger in under barken för att nå vedämnen som svampen lever av. Trädet försvagas och dör så småningom.

Vi har redan tagit ned flera av träden för att inte riskera att de ska bli farliga och falla på någon, men vi kommer att behöva ta ned fler. Dessutom måste vi byta ut stora mängder jord, eftersom svampen sprider sig med så kallade rhizomorfer, brunsvarta, platta strängar som växer genom jorden.

Det rör sig om 150 kubikmeter som ska forslas bort och ersättas med ny jord som till stora delar kommer från våra egna kompostanläggningar på Kvibergs kyrkogård, samt med makadam för att stabilisera och luckra jorden.

När jorden förflyttas kan det bli smutsigt och även halt, så ta det försiktigt om du passerar till fots.

Vi behöver också fräsa bort stubbar från träd som vi redan tagit ned för att förhindra att svampangreppet sprider sig.

Ersätts med avenbok

Så småningom kommer vi att ersätta oxlarna med avenbok. Det är träd som liknar oxlarna i form och storlek men som är motståndskraftiga mot honungsskivling. Länsstyrelsen har gett oss tillstånd att plantera en ny art, vilket krävs enligt kulturmiljölagen.

Arbetet kommer att pågå hela hösten. Vi har också tillstånd från länsstyrelsen för att ta ner ytterligare fem träd som är svårt angripna och det kan komma att ske i början på nästa år.

Har du frågor?

Kontakta enhetschef jessica.karlsson5@svenskakyrkan.se, tel  031-731 65 85