Träd, grenar och kronor knäcktes på flera begravningsplatser i fredagens stormbyar. Begravningssamfällighetens medarbetare håller nu på att inventera och åtgärda skadorna så snart vi har möjlighet.
Stammen från den tusenåriga linden föll över en bil som färdades på Kongahällavägen utanför kyrkogården. Bilisten kom lyckligtvis inte till skada, men behövde räddningstjänstens hjälp för att kunna ta sig ur bilen, uppger räddningstjänstens ledningscentral.
Linden fridlyst
Linden är skyddad som fridlyst naturminne av länsstyrelsen sedan 1945. Trädet kallas för den tusenåriga linden, men man vet inte säkert om det är så gammalt. Kyrkans äldsta delar är sedan slutet av 1100-talet eller början av 1200-talet och linden är troligen från den tiden.
Linden har flera stammar och är enligt bevarande- och utvecklingsplanen för Torslanda kyrkogård med all säkerhet resultatet av ett så kallat stubbskottsbruk, vilket ger trädet ett högt kulturhistoriskt värde.
Stubbskottsbruk innebär att man skapar ett flerstammigt träd från en gemensam sockel (stubbe) genom kontinuerliga huggningar. Det förekom både under forntid och historisk tid i trädfattiga områden.
Praktfullt träd
Många av lindens grenar och stammar har gått av under åren, men ännu är trädet stort och praktfullt och har med sina många trädkronor en avgörande betydelse för områdets karaktär.