Göteborg har närmare 600 000 invånare i tätorten och drygt en miljon invånare i Storgöteborg. Befolkningen förväntas växa med ytterligare 100 000 personer fram till 2050. Den förväntade befolkningsökningen ställer krav på staden vad gäller bostäder, arbete, skolor och äldreomsorg. Befolkningsökningen ställer även krav på Göteborgs begravningssamfällighet när det gäller att se till att det finns tillräckligt mycket begravningsmark så att alla som är folkbokförda i Göteborg även ska kunna begravas i Göteborg.
Göteborgs begravningssamfällighet bildades 2018 efter beslut i kyrkomötet. Göteborgs begravningssamfällighet är den hittills enda begravningssamfälligheten i Sverige. Innan dess, från 1883 till 2017 bildade Svenska kyrkan i Göteborg en kyrklig samfällighet, med gemensam ekonomi och administration. Kyrkogårdsförvaltningen ingick då som en gemensam verksamhet i den kyrkliga samfälligheten.
Verksamheten omsätter i dagsläget cirka 290 miljoner kronor och finansieras av begravningsavgiften. Begravningssamfälligheten styrs av förtroendevalda inom Svenska kyrkan i Göteborg genom indirekta val till begravningsdelegerade som i sin tur väljer en begravningsstyrelse.
Här finns 36 begravningsplatser med totalt cirka 119 000 gravar, sex ceremonilokaler/kapell och ett krematorium. Förvaltningsområdet överensstämmer med Göteborgs stadsgränser.
Inom begravningssamfälligheten arbetar cirka 200 personer och under sommarhalvåret anställs ytterligare cirka 120 personer, säsongsanställd personal.
Förvaltningen är organiserad i en skötselavdelning, fyra verksamhetsområden och ett kansli.