Många vill ha en plats att gå till för att minnas sina anhöriga, tända ljus eller lämna blommor, men utan att förbinda sig att sköta om en gravplats. Då kan gravskicket askgravlund vara ett alternativ.
Här finns en folder om gravskicket som du kan skriva ut om du vill:
Mindre askgravlund (folder i PDF-format)
Askgravlunden på Västra kyrkogården är fullbelagd (utom för make/maka till dem som redan är gravsatta där). Därför har vi i sommar anlagt mindre askgravlundar genom att göra om enskilda, befintliga gravplatser. Askgravlundarna är klara för gravsättning, välkommen att kontakta vår begravningsexpedition om du är intresserad, kontaktuppgifter finns längre ned.
Tidigare gravsatta kvar
De utvalda gravplatserna är så kallade återgångsgravar, de har lämnats tillbaka till oss i begravningssamfälligheten.
Kistor och urnor som tidigare gravsatts i respektive gravplats ligger kvar, dem rör vi inte. Vi har så kallad evig gravfrid, vilket innebär att vi inte får flytta eller skada någons gravsatta kvarlevor. Men i de utvalda gravplatserna finns det utrymme att gravsätta askor i ett övre skikt.
Varje mindre askgravlund rymmer askor efter runt hundra personer.
Endast gravljus och snittblommor
I varje mindre askgravlund har vi skapat en planteringsyta, där vi har planterat fleråriga växter, perenner. Det är vi i begravningssamfälligheten som sköter om växterna och askgravlunden i övrigt.
Anhöriga är välkomna att tända gravljus och lämna snittblommor på den yta som vi gjort i ordning för detta på respektive askgravlund. Någon annan smyckning är inte tillåten. Tanken är att smyckningen ska vara av tillfällig karaktär eftersom det är ett kollektivt gravskick - i varje mindre askgravlund kommer ju askor efter personer från många olika familjer att vila. Det gäller även vid allhelgonahögtiden.
Begravningssamfällighetens skötselarbetare tar bort nedbrunna ljus och vissna blommor och håller fint.
Efter begravningsceremonin placeras kransar och andra dekorationer i kransgården vid S:t Lukas och S:t Markus kapell, de ska inte tas med till den mindre askgravlunden.
Rum för make och maka
Vi i begravningssamfälligheten ser till att det finns plats för make och maka eller partner att gravsättas i samma mindre askgravlund, men de kommer i regel inte att hamna precis intill varandra.
Vi markerar inte gravplatsen för varje person, däremot kan anhöriga låta oss sätta upp en namnplakett mot en avgift. Vi ansvarar för att den sitter uppe i minst 25 år. När en make/maka/partner till den gravsatta dör kan man lägga till ett namn på plaketten.
Du får vara med vid gravsättningen
Gravsättningen sker i en tygpåse som vi i begravningssamfälligheten tillhandahåller kostnadsfritt i samband med kremeringen. Anhöriga är välkomna att närvara vid gravsättningen.
De anhöriga har ingen gravrätt. Det betyder bland annat att de inte har något ansvar för att sköta om graven och att de inte kan bestämma vilka andra som ska gravsättas där.
Olika karaktär
De mindre askgravlundar som vi anlägger ser lite olika ut. Planteringarna och smyckningsplatserna skiljer sig åt och exempelvis kommer en av gravplatserna som ännu inte är klar att ha ramar av corténstål, som har en roströd yta.
Du kan själv välja vilken mindre askgravlund du vill att din anhöriga ska gravsättas i, givetvis under förutsättning att det finns plats kvar i just den askgravlunden.
Kontakta begravningsexpeditionen
Om du är intresserad av det här gravskicket är du välkommen att kontakta vår begravningsexpedition för att boka en visning. Den kan komma att ske för flera familjer samtidigt och sker till fots. Om du behöver hjälp att förflytta dig behöver du tala om det när du bokar visningen.