Samtida konst diskuterar ofta tidens tankar och ifrågasätter det som sker i vår omvärld. Existentiella frågor om rädsla, ensamhet och hopp, kärlek och svek uttrycks i konsten med en mängd olika tekniker – liksom i kyrkan, där livsvillkoren får speglas mot Bibelns berättelser. Musiken har länge haft en central roll i det uppdraget, men även annan konst – måleri, fotografi och skulptur – gestaltar teman som dessa. I domkyrkan har den samtida konsten en plats också för att vår tids konstnärliga yttringar ska möta och brytas mot tidigare generationers verklighetsuppfattning, människosyn och gudsbild.
I år är det 500 år sedan reformationen tog sin början, och Lutherska världs-förbundet har temat Befriad av Guds nåd. Vad betyder det? Vad är det som Gud befriar ifrån? Vad man befrias till? Och vad är nåd?
Sofie Arfwidson lyfter i en av sina färgstarka bilder fram den bibliska berättelsen om hur Jesus tvättar lärjungarnas fötter. Kanske det är en handling som befriar människan genom tiderna, av nåd? Sofie har också gestaltat det komplexa i att bli räddad i den överfulla båten på ett öppet hav. Befrielse. Till vilket pris? Kanske nåden är en frid som kan nå oss människor i en stark naturupplevelse. Ira Löfman pekar på en gudomlig verklighet som vi kan ana i naturens fenomen. Nåden att få vara till, i samklang med hela skapelsen.
Kristin Windolf-Granberg,
producent och komminister i Uppsala domkyrka