Mission in Return - konst från Rorkes Drift i Sydafrika

Utbytesprojekt mellan konstnärer från Rorkes Drift & Indonsa i Sydafrika och västsvenska konstnärer på Konstnärernas kollektivverkstad i Bohuslän. Domkyrkans höstutställning öppnar lördag 19 september kl. 13

Människans behov av att uttrycka sig konstnärligt och ta del av kultur är universellt. Konsthantverket i ett område har ofta djupa rötter och är en del av människors kulturella identitet. Människans kreativitet och skapande kan ses som en del av att vara Guds avbild – vi får vara del av den pågående skapelsen.

I afrikanska länder såväl som på andra platser finns ett unikt konstnärligt och kulturellt arv i konsthantverk av olika slag. Under apartheidregimen i Sydafrika förtrycktes all svart afrikansk kultur och det var svårt att föra arvet vidare till nya generationer. Det fick inte heller det erkännande inom konstvärlden som det förtjänade. Tack vare svenska missionärer, olika svenska konstnärers engagemang och bistånd kunde på 1960-talet ett konstnärscenter börja byggas upp. Genom det har hundratals människor fått utbildning i vävning, keramik, textiltryck och konst, tillgång till modern teknik och möjlighet till arbete inom centret eller egen verksamhet.

Rorkes Drift har sedan starten utvecklats till ett välkänt konstnärscentrum i Sydafrika. Det ligger i ett av de mest ekonomiskt missgynnade områdena i landet, Kwazulu Natal.  Mer än 150 konstnärer har utbildats vid centret i olika tekniker och 120 personer utbildades i den tvååriga Fine Art School 1966-1982. Konstnärer utbildade på Rorkes Drift hör till Sydafrikas mest kända och deras konst finns i samlingar över hela världen.

Domkyrkoförsamlingen är mycket glad över att ha möjlighet att ställa ut de här verken. På grund av coronaepidemin, som slagit mycket hårt i Sydafrika, kunde inte den planerade resan för konstnärer och transport av nya föremål genomföras som planerat. De utställda föremålen kommer från utställningar från tidigare år. Det är gobelänger i handspunnen ull, korgar flätade i gräs och wire, målningar, keramik, textiltryck och grafik från konstnärer vid Rorkes Drift och Ulundi Arts Centre.

Konst från Rorkes Drift har ställts ut flera gånger i Sverige, till exempel på Röhsska museet 1965 och 1985 samt i utställningen Av gräs på Konsthantverkshuset 1982. En gobeläng finns även att se i Masthuggskyrkan.

Malin Sellman är född i Karlstad 1943 och har utbildats vid Konstfackskolan med specialisering på dekorativ konst med textiltryck. 1968-75 och 1981-83 var hon anställd av Svenska kyrkans mission som konstlärare på ELC Art & Craft Centre Rorkes Drift i Kwazulu Natal i Sydafrika. 1975 bosatte hon sig i Tanums kommun men har återvänt i Afrika i flera omgångar.

Malin har tillsammans med kollegor på Rorkes Drift ordnat utställningar på till exempel Konsthantverkshuset 1981, Röhsska museet 1985 och på Konstnärernas kollektivverkstad Bohuslän bland annat med stöd av Tanums kommun och Västra Götalandsregionens kulturnämnd.