Lyssna

En enkel saffrans-crème brûlée

Detta är mitt recept på en enkel saffrans-crème brûlée som man kan ha till efterrätt efter sin julmiddag för åtta personer.

5dl vispgrädde

1 ½ dl mjölk

1 tsk vaniljextrakt

½ g saffran

5 äggulor

1 dl strösocker

Vid servering: 1 ½ msk rörsocker 

Sätt ugnen på 100 C. Koka upp grädde och mjölk på låg värme i en kastrull, rör om försiktigt. Tillsätt saffran och vaniljextrakten och rör om. Ta kastrullen från spisen och låt blandningen dra i ca 5-10 minuter.

Vispa ägg och socker tills det blir en fluffig smet. Tillsätt gräddblandningen lite i taget samtidigt som du rör om försiktigt. Under tiden smeten svalnar häller du upp vatten i ugnssäker form där du sedan ställer i dina portionsformar eller en stor form.

Grädda crème brûléen på ca 100 grader i mitten av ugnen i ca 2 timmar. Kontrollera att crème brûléen är klar genom att skaka lite lätt på formarna. Dallrar de är de klara.

Låt formarna svalna i kylskåpet. Ta ut dem 20 minuter före servering.

Strö råsocker över crème brûléen och bränn av med en brännare eller ställ formarna med råsocker på längst upp i ugnen och sätt på grill på 250 grader men var försiktig så att du inte bränner dina brûlée. Låt dem stå en liten stund innan servering.

Du kan ta ut crème brûlée ifrån formarna eller låt dem vara kvar och dekorera din crème brûlée hur du själv önskar.

Lana Jomah