Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Göteborgs domkyrkoförsamling Besöks- och postadress: Kyrkogatan 28, 41115 GÖTEBORG Telefon: +46(31)7316130 E-post till Göteborgs domkyrkoförsamling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Dop

I Jesajas bok står det att Gud säger: Jag har kallat dig vid namn, du är min. Och i Psaltaren läser vi att Guds ögon sett oss innan våra dagar ens hade grytt.

Dessa texter, tusentals år gamla, har alltid funnits med i kyrkan och berättar att Gud har blick för var och en av oss. Ibland får vi särskild anledning att stanna upp och bli påminda om vilket under livet är - ett nyfött barn i famnen är en källa till gränslös glädje, tacksamhet och förhoppningar men också oro och ängslan. I dopet som påminns vi om att Gud är med oss livet igenom. Dopet är en helig handling, ett sakrament, och dopgudstjänsten är en stund av evighet,  en beröring av det eviga, en samhörighet med Gud.

 Du bokar tid för dopet på telefon 031-731 66 00, och därefter tar dopprästen kontakt och bestämmer tid för dopsamtal, som handlar om hur dopet går till, vad dopet betyder. Då utser du också faddrar och väljer psalmer och musik. I kyrkorna firas dopgudstjänst på lördagar kl. 14 och 15.30. I domkyrkan går det också att döpas på söndagar kl 13 eller i högmässan kl. 11 . 

Genom dopet blir man medlem i Svenska kyrkan. I fjortonårsåldern får man inbjudan till konfirmationsläsning och om man inte är döpt som spädbarn kan man döpas då. För att vigas i kyrkan behöver en i paret vara medlem, och vanligtvis är det endast medlemmar som begravs i kyrkan enligt kristen rit.