Romanspärlor & orgelskatter

Hornsbergskyrkan 23 augusti kl.19:00.

Björn Larsson, basbaryton
Robert Pauker, orgel &piano

Sångaren Björn Larsson & pianisten/organisten Robert Pauker tar oss med på en musikalisk resa och serverar guldkorn ur den svenska romans-skattkistan. Vi får höra favoritsånger av Söderman, de Frumerie, Sjöberg och Nordqvist med flera. Därtill bjuds vi på orgelpärlor av de stora svenska orgelmästarna. En och annan elegant godbit av romanskonstens store mästare Franz Schubert utlovas också! Självfallet avslutas konserten som sig bör med Nordqvists Till havs. Välkommen till afton fylld av kärlek till romansens och orgelns ljuva toner!

Hornsbergskyrkan måndag 23 augusti kl.19:00

 

Om Björn Larsson
Född och uppvuxen i Göteborg. Studier vid Hvitfeldtska Gymnasiets Musiklinje, Vadstena Folkhögskola, Musikhögskolan i Göteborg, Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, Operahögskolan i Stockholm samt för sångpedagogen Jonathan Morris i Lugano, Schweiz.

Björn Larsson debuterade som Greve Almaviva vid Läckö Slottsopera och som Don Giovanni vid Statsoperan i Prag och har därefter framträtt vid operahus och festivaler som Teatro Carlo Felice (Genova), Schlosstheater im Neuen Palais, (Potsdam/Berlin), Mecklenburgisches Staatstheater Schwerin, Opéra national de Lorraine (Nancy), Malmö Opera, Ystadoperan, GöteborgsOperan, Opernfestspiele Heidenheim, Staufer Festspiele (Göppingen) m.fl. i roller som Leporello, Capulet, Lord Ruthven i Marschners ”Der Vampyr”, Conte Asdrubale i Rossinis ”La pietra del paragone” och Dr. Falke i ”Läderlappen”. Vid uruppförandet av den brasilianske kompositören João MacDowells opera "Det sjunde inseglet" (efter Bergmans film) 2018 vid Bergmanfestivalen i Stockholm samt Teatro de Vermelhos, Ilhabela/São Paulo, Brasilien, sjöng han rollen som Raval.

Björn Larsson är pristagare i den internationella sångtävlingen "Concorso Enrico Caruso" i Milano. Konsert- och oratorierepertoaren omfattar bl.a. verk som Mozarts, Brahms och Faurés Requiem", L-E Larssons "Förklädd Gud", Kodalys "Te deum", Rossinis "Petite messe sollenelle", Bachs "Magnificat" och Johannes- och Matteuspassioner samt Händels "Messias". Vid konsertanta operaframföranden har han sjungit roller som Ramfis i ”Aida”, Banco i ”Macbeth” och titelrollen i ”Porgy and Bess” i Göteborgs Konserthus.

Om Robert Pauker
Robert Pauker är född 1974 och växte upp i Surte strax norr om Göteborg.
Han har studerat vid Oskarshamns folkhögskola, kantor samt Musikhögskolan i Piteå, organist och konsertorganist, för bl a prof. Hans-Ola Ericsson och Mattias Wager. Därtill har han deltagit i mästarkurser för Harald Vogel och Olivier Latry m fl.
1998 deltog han i “Oundle International Summer School for Young Organists” i England vilket ledde till konserter i katedralerna i Bristol och Chester samt på Exeter College, Oxford.

Vid 2000 års “Second International Feliks Nowowiejski Organ Competition” i Poznan, Polen, erhöll han ett finalistpris samt pris för bästa interpretation.
1995-2002 var Robert organist/pianist för Musikhögskolans i Piteå Kammarkör under ledning av prof. Erik Westberg med turnéer till de nordiska länderna, England, Ryssland och Italien.

Sedan 2002 är Robert organist i Jukkasjärvi församling (Kiruna) och har utöver det framträtt som orgelsolist och ackompanjatör runt om i Sverige samt i England, Finland, Island, Italien, Nya Zeeland, Spanien och USA.