En militärpräst håller en nattvardskalk.
Lyssna

Fältpräst Frösön

50-100%. Du väljer tjänstgöringsgrad!

50% fältpräst + ? … Välj ett av alternativen nedan!

  1. 50% fältpräst + upp till 50% till, med särskilt ansvar för kris- och beredskapsarbete och stödjande resurs åt kyrkoherden.

  2. 50% fältpräst + upp till 50% till, som utformas efter din kompetensprofil.

  3. 50% fältpräst + inget. Det räcker med 50% fältpräst.

Om tjänsten

Grunden till denna tjänst är 50 % som fältpräst inom Försvarsmakten (Jämtlands fältjägarkår). Du kan söka endast denna tjänst om du vill, men din anställning kan också bli upp till 100% på några olika sätt:

  • Vi har behov av någon som tar ett helhetsgrepp kring kris- och beredskapsarbetet. Önskvärt är att denna person också kan fungera som stödjande resurs åt kyrkoherden.
  • Ett annat alternativ att fylla ut fältprästtjänsten är att vi utgår från just din kompetensprofil och ser hur den matchar vår verksamhet.

Om fältprästtjänsten

Försvarsmaktens militära själavård utgör ett ramverk som har sin utgångspunkt i riksdagens och Försvarsmaktens inriktningar, beslut och avtal. Själavårdsuppdraget och den kyrkliga beredskapen stipuleras även i trossamfundet Svenska kyrkans kyrkoordning (SvKB 1999:1). Militär själavård stödjer och utbildar personal i moraliskt handlande, etiska förhållningssätt, existentiella behov och krigsmoraliska spörsmål inför de mest extrema och komplexa förhållanden, samt verkar för att höja individens stridsvärde, mentala robusthet, moraliska motståndskraft och resiliens utifrån känslan av sammanhang (kasam).

Uppdraget som fältpräst är brett och komplext, och kräver adekvat universitetsutbildning samt flerårig tjänstgöring inom trossamfundet. Därtill krävs kunskap om och förtrogenhet med Försvarsmaktens speciella uppdrag med soldatens/sjömannens holistiska behov i centrum, vilket uppnås genom utbildning i försvarsmaktskontext. Fältprästen tecknar frivilligavtal/tjänstgöringsavtal med Försvarsmakten i samband med anställningen.

Lämplighet som fältpräst inom Försvarsmakten uppvisar person som

  • är väl förankrad i prästidentiteten
  • har erfarenhet av institutionssjälavård som till exempel sjukhuskyrka, polis eller högskola
  • är medveten om egna begränsningar, ansvar och skyldigheter
  • besitter hög social kompetens och anpassningsförmåga
  • är lyhörd för förbandets behov
  • är uppdaterad på omvärldsläget och är beredd på att följa med sitt förband på utlandsmission.

Kvalifikationer fältpräst

För att vara behörig och kunna placeras på en befattning inom militär själavård i Försvarsmakten måste följande krav vara uppfyllda

§  Efterlever Försvarsmaktens värdegrund och tillämpar uppförandekoden. Detta innebär bland annat att som fältpräst kunna ledas av och samarbeta med alla oavsett kön, att viga samkönade etc.

§  Prästvigd i enlighet med Svenska kyrkans ordning, vilket bl.a. innebär absolut tystnadsplikt samt att Svenska kyrkan har ett tillsynsansvar.

§  Innehar en statlig utbildning i teologi/religionsvetenskap med examen i för prästvigningen relevant/godkänd akademisk utbildning.

§  Har utbildning i och erfarenhet av själavårdande samtal, är erfaren i själavård med absolut tystnadsplikt, avlastningssamtal, krisstöd samt har relevant fortbildning för detta.

§  Är i aktiv tjänst inom trossamfundet på lokal eller regional nivå; i församling, pastorat/stift.

§  Besitter bred kulturell kompentens för att bland annat kunna fungera som rådgivare ur ett mångkulturellt och mångvetenskapligt perspektiv.

§  Har verkat som präst i minst 5 år.

§  Har förutsättningar för att kunna krigsplaceras inom Försvarsmakten, t.ex. uppfylla Försvarsmaktens krav gällande allergier och matpreferenser samt klara av Försvarsmaktens fysiska krav på befattningen.

§  Har genomgått för Försvarsmakten godkänd säkerhetsprövning.

§  Har med godkänt resultat genomfört som lägst Grundläggande soldatutbildning för frivilliga.

Om församlingstjänsten

I övrigt så ser vi i vår församling ett behov av att vårt kris- och beredskapsarbete struktureras upp och fördjupas. Vår organisation behöver uppdateras kring dessa frågor utifrån rådande världsläge, och kontakter med kommunen och andra samhällsaktörer behöver aktualiseras och stärkas.

Vi är också inne i process av omorganisation där vi 1 januari 2027 kommer att bilda nytt pastorat tillsammans med Östersunds församling och Häggenås-Lit-Kyrkås församling. Detta innebär en hel del extra arbete för ledningen och därför är det även önskvärt med en person som kan avlasta kyrkoherden något.

Eller så är det så att du har kompetenser som skulle kunna komplettera vår verksamhet utmärkt på ett annat sätt? Då vill vi gärna ta del av det!

Kvalifikationer församlingspräst

För övriga uppdrag i Frösö, Sunne och Norderö församling är det också önskvärt/meriterande om du har:

  • erfarenhet av kyrkoherdeförberedande kurs/ledning – erfarenhet för att kunna vara stödjande resurs för kyrkoherden.
  • god kunskap kring kris- och beredskapsfrågor och specifikt kyrklig beredskap.
  • erfarenhet av verksamhetsutveckling.

Om Frösö, Sunne och Norderö församling

Vi har både stad och landsbygd inom våra gränser, och befinner oss dessutom bara ett stenkast från Östersund – endast en bro skiljer oss åt – och vi har många samarbeten med Östersunds församling som vi kommer att bilda nytt pastorat med från 1 januari 2027, tillsammans med Häggenås-Lit-Kyrkås församling.

Vår församling har en tydlig pilgrimsprägel då Sankt Olavsleden passerar här. Sen några år tillbaka har vi utvecklat ett pilgrimscentrum uppe vid den välbesökta Frösö kyrka med sin vidunderligt vackra utsikt. Där finns information, utställning, café, enkelt boende med mera. Vi försöker också tänka in pilgrimstemat i all vår verksamhet.

Kopplat till det finns Pärlstigen och Sunne lägergård vid de natursköna omgivningarna vid Sunne kyrka; båda välbesökta och i ständig utveckling. Lägergården är välutrustad och vi försöker att använda oss av den så mycket vi kan i vår egen verksamhet, men vi hyr också ut till externa aktörer, varav många är skolor.

Vi är närmare 30 medarbetare som jobbar för att vara en församling i tiden, men också med en blick i traditionen. Vi ser fram emot att få ytterligare en kollega som vill vandra med oss i nuet med historien som följeslagare mot framtiden.

Ansökan

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tillträde efter överenskommelse.

Ansök snarast och senast 25 maj 2025 till Frösö, Sunne och Norderö församling. Vi kommer att kontakta sökande löpande, så vänta inte med att skicka oss din ansökan.

Frågor besvaras av:
Karolinn Strandberg, kyrkoherde 
063-16 11 55
karolinn.strandberg@svenskakyrkan.se 

 

Är ni två präster i partnerskap? Östersund söker också fler präster! För uppdrag i Östersunds församling hänvisar vi till deras egna platsannonser:

Karolinn Strandberg

Karolinn Strandberg

Kyrkoherde

Expedition Frösö Sunne Norderö församling

Expedition Frösö Sunne Norderö församling

Mer om Expedition Frösö Sunne Norderö församling

Post- och besöksadress: Fjällgatan 4C,832 42 FRÖSÖN