Skötsel av gravar
Den fråga som oftast återkommer handlar om hur skötseln på kyrkogården egentligen fungerar. Och svaret på frågan påminner om ett byggföretag, säg JM, som bygger bostadsrätter som folk köper.
När man väl köpt sin bostadsrätt så har inte JM rätt att ha en nyckel och bara ta sig in i lägenheten utan att först få ett ok.
Däremot har JM rätt att sköta om fasaden och av säkerhetsskäl eller ordningsskäl vidta åtgärder som också berör bostadsrätten.
På kyrkogården har alla gravplatser en gravrättsinnehavare, det kan vara fler till samma grav, som äger rätten och ansvaret för gravplatsen.
Församlingen får inte gå in och vidta åtgärder på gravplatsen om inte gravrättsinnehavaren tecknar ett skötselavtal med församlingen. Undantaget handlar om säkerhet och ordning.
Gravrättsinnehavaren behöver således så gräs, klippa gräs och resa samt ansvara för gravsten och plantera växter om man inte tecknar skötselavtal eller planteringsavtal med församlingen.
Församlingen kontrollerar dock att gravstenen står säkert och om så inte är fallet kan den behöva akut läggas ned och gravrättsinnehavaren kontaktas då för att vidta åtgärd. Församlingen sköter också alla allmänna ytor.
regelverket
Det regelverk som församlingen följer är begravningslagen och riktlinjer för begravningsplatser.
Fresta församling har liksom många församlingar runt om i landet velat sköta om alla gravar oavsett skötselavtal för att det ska vara fint. Det är tyvärr inte möjligt i takt med att församlingarna förväntas följa lagen och Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet värnar om det.
Skötselavtal och planteringsavtal kan man alltså teckna med församlingen och information om dessa finns här på hemsidan. Man är också välkommen att kontakta expeditionen för mer information.