Foto: Ola Johansson/IKON

Boka dop

Här kan du skicka in önskemål om tid för dop. Vi kontaktar dig så snart vi kan.

Dop i coronatid

Du som planerar ett dop har säkert många frågor med tanke på coronaviruset. Hör av dig till oss – vi hjälper dig planera och anpassa dopgudstjänsten så att den kan ske på ett ansvarsfullt sätt.

 

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer
I Fresta församling anpassar vi oss efter rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Gränserna för hur många som får samlas, gäller också här.

 

Dopet behöver inte ställas in eller skjutas upp 
Rekommendationerna betyder inte att du måste ställa in eller skjuta fram dopet. Istället kan du hålla det enkelt och med ett fåtal deltagare. Det är möjligt att genomföra dopet med bara prästen, barnet och föräldrarna närvarande. Eller bara prästen och personen som ska döpas, om det gäller unga eller vuxna. Du kan också välja att ha dopet någon annanstans än i kyrkan, till exempel utomhus eller hemma. 

 

Bjud in gäster till ett filmat dop
Om du ber någon av de närvarande att filma, så kan ni direktsända via sociala medier eller andra digitala tjänster. Eller så kan ni dela filmen i efterhand.

 

Festen kan hållas längre fram
Om du har planerat för en större fest efter dopgudstjänsten, så kan du överväga att hålla den längre fram, i stället för att ställa in den.

 

Välkommen att höra av dig om dop!

 

Boka tid för dop

Kontakta församlingsexpeditionen för att boka tid för dop eller fyll i och skicka formuläret nedan. Vi erbjuder doptider företrädesvis på lördagar. 
Vill ni ha dopkaffe i anslutning till dopgudstjänsten, finns ibland möjlighet att boka församlingslokaler. Hör av av dig ett par månader i förväg så hoppas vi att lokal finns ledig. Du kan även låna dopdräkt.  

Namnet

Dop och namngivning sker oberoende av varandra. Varje barn namnges med ett eller flera förnamn oberoende av om det döps eller ej. Det namn som föräldrarna vill ge sitt barn meddelas den lokala skattemyndigheten senast tre månader efter barnets födelse. 

Planera med präst och musiker

Du får en skriftlig bekräftelse på din bokning med uppgift om vilken präst som ska döpa. I god tid före dopet tar prästen kontakt mer er för att ni tillsammans ska planera och samtala kring dopet. Ni bestämmer tillsammans vilka psalmer som ska sjungas och vilka texter som ska läsas. 

Läs gärna mer om dopet under de andra flikarna.

fråga om bokning

Nedan kan du fylla i och skicka en bokningsförfrågan så hör vi av oss till dig.
Välkommen till dop!

Här fyller du i uppgifter för den som ska döpas.

Fyll i namn på vårdnadshavare samt minst ett telefonnummer där vi kan nå er dagtid. Finns det två vårdnadshavare till barnet så behöver bådas kontaktuppgifter fyllas i.

Dina personuppgifter

Vi följer GDPR, nya dataskyddsförordningen, och lagrar dina personuppgifter i skyddade datasystem och säljer eller vidarebefordrar dem inte. Du har rätt att få ta del av dina personuppgifter som vi lagrar. När vi lagrar dina personuppgifter för en verksamhet eller ett ärende som pågår en begränsad tid så tar vi bort uppgifterna när verksamheten eller ärendet upphör. Vi har ett dataskyddsombud, för kontakt: fresta.forsamling@svenskakyrkan.se