Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Konstvecka i Fresta

Lokala konstnärer ställer ut under allhelgonaveckan. Välkommen till Fresta församlingsgård.

Seendets hemlighet 

Bibelberättelsen om när Jesus botar en blind gav upphov till samtal och tankar som mynnade ut i rubriken Seendets hemlighet för 2019 års utställning. 
Konstveckan startar med gudstjänst, 27 oktober kl 11.00, och pågår t o m 3 november.

Efter den inledande gudstjänsten inbjuds till  vernissagemingel och invigning i Församlingsgården med tilltugg, musik och samvaro.
Arrangör är Fresta församling tillsammans med konstnärsgruppen.

Öppettider 

Söndag-Torsdag 27 okt - 31 okt kl  ca 12.15 - 16.00
Fredag 1 nov kl 15.00 - 20.00
Lördag 2 nov kl 12.00 - 18.00
Söndag 3 nov kl 12.00 - 14.00

Årets utställare presenteras här.

Konstveckan i Fresta välkomnar lokala konstnärer, i första hand boende eller aktiva i församlingen. Den som vill delta med sitt konstnärsskap är välkommen att kontakta Gunnar Wikfeldt, samordnare i konstnärsgruppen.
kgwikfeldt@gmail.com

Annika Holmqvist

Annika Holmqvist Bild: Mimmi Kilander

Har broderat sedan sjuttiotalet. Tänk vad tiden går!
Jag ”målar” med nål och tråd. Schattersöm, kedjesöm, stjälksöm m m
lämpar sig bra för det fria broderiet. Växlar mellan grova och fina garner och tyger. Inspirationen kommer från naturen och särskilt växtlivet. Med egna fotografier, målningar och teckningar som utgångspunkt växer bilderna fram.
Utbildad i konstsömnad. Varit medlem i Broderiakademin, som vill främja det fria broderiet som konstform.
Har haft egna utställningar och deltagit i samlingsutställningar.
Jag har provat att måla akvarell. Men återkommer ständigt till broderiet.

Birgitta Högelin

Birgitta Högelin Bild: Mimmi Kilander

Sommaren 1999 kom jag för första gången i kontakt med akvarell-målning, då jag deltog i en målarkurs på Öland med Anders Gullberg som lärare. Sedan dess har jag fortsatt att måla. Jag har provat både olja och akryl men tycker att det är mest spännande att måla akvarell. Blommor och djur tillhör mina favoritmotiv.

Britt-Louise Bergenwall Hjelmgren

Britt-Louise Bergenwall Hjelmgren Bild: Mimmi Kilander

IKON är grekiska och betyder bild. Inte vilken bild som helst, utan en kristen bild som följer kyrkans månghundraåriga tradition. Bilden är ett språk utan ord. Den berättar. Det finns händelsikoner, porträttsikoner och högtidsikoner. De är alla förknippade med Bibeln. Ikonen målas på trä med äggtempera och färgpigment och det ska vara äkta bladguld. Guld och rött symboliserar himlen. Färgerna är mestadels bestämda. Man målar från mörker till ljus. Målar under bön, långsamt och stilla. Ikonerna ska inte signeras därför att det anses att man får övernaturlig hjälp i och med bönen.
Jag började måla ikoner för Fader Johannes i Sigtuna 1980. Dessförinnan hade jag alltid tyckt om att teckna och måla. Har även målat porslin i många år och haft målarkurser i Sollentuna. Att med mjuk hand dra linjer och penseldrag kan liknas vid ljuv musik för mig. Det ger skön avkoppling, glädje och tillfredsställelse. Att skapa en ikon berikar mitt andliga liv. Maria-ikonen som finns i Edsbergskyrkan, Sollentuna, är målad av mig.

Britt-Marie Johansson

Britt-Marie Johansson Bild: Mimmi Kilander

Född och uppväxt i Malmberget, flyttade till Stockholm i slutet av 60-talet.
Konsten är en viktig del i mitt liv. Jag har provat olika tekniker, som olja, akryl och akvarell. Just nu är det mest olja. Färg och form intresserar mig mycket och framförallt att hitta en känsla i bilden.

Camilla Wikström

Camilla Wikström Bild: Mimmi KIlander

Jag är född 1968 i Stockholm och uppvuxen i Fresta. Till yrket är jag veterinär och arbetar i Uppsala. Tidigare målade jag en del i olja men blev intresserad av fotografi när mobilkamerorna blev allt bättre. Kameran/mobilen är ju alltid med och jag fotar dagligen i många olika sammanhang. Eftersom jag är mycket ute i skog och mark blir det många naturbilder.

Samtliga bilder här är tagna med en Iphone 5s och är i stort sett helt obearbetade.
Jag är autodidakt och det här är min andra utställning.

Deborah Ingves

Som barn och tonåring ritade jag så fort jag kom över papper och penna. Något konstnärsmaterial, någon konstnärlig kurs eller utbildning, fanns det inte ekonomiska förutsättningar för, så jag ritade med blyerts på allt från enstaka ritblock till begagnade kuvert.

Deborah Ingves Bild: Privat

På gymnasiet och på lärarhögskolan hade jag tillval i bild. Som lärare, tal-och specialpedagog och mor till tre egna barn, fanns ingen tid för eget skapande, så det intresset fick ligga i träda i många år. 

Så småningom utbildade jag mig till bildterapeut vid medicinska fakulteten, Umeå Universitet. Det blev två fantastiska år av egenterapi, studier i psykoterapi och bildterapi samt massor av målande och eget processande. Jag återupptog mitt bildskapande och kände att jag hamnat rätt.

Under de senaste 20 åren har jag haft kontakt med de läkepedago-giska och socialterapeutiska verksamheterna i Järna. Inom den inriktningen av komplementär medicin, används bildskapande på ett självläkande och utvecklande sätt. Konstterapi, som det heter, bygger på Goethes färglära och på de tankar och idéer Rudolf Steiner och läkaren Ita Wegman utarbetade för nästan 100 år sedan. 2016 blev jag diplomerad konstterapeut, med rätt att utöva konstterapi i Sverige och internationellt.

Om bilderna: I både bildterapi och konstterapi är det PROCESSEN, inte PRODUKTEN som är det viktiga. Fokus ligger på klientens utveckling och upplevelser under processen, inte att det ska bli en vacker bild som ska visas upp för andra. Jag har samma ansats när jag målar. För det mesta har jag ingen aning om vad resultatet ska bli. Jag börjar och låter bilden växa fram, ibland föreställande, ibland abstrakt. 

Evelina Wikström

Evelina Wikström Bild: Mimmi KIlander

Jag heter Evelina och är 10 år. Jag går i fyran på Breddenskolan. Mina största intressen är hästar och ridning. Jag gillar också att rita och måla. Det här är min andra utställning som jag är med på.

Gunnar Wikfeldt

Gunnar Wikfeldt Bild: Mimmi Kilander

Jag heter Gunnar och bor på Sjukyrkoberget i Fresta församling. Har varit väsbybo sedan 1967 och jobbat som lärare i kommunen fram till min pensionering 2011.
Intresse för att teckna och måla har jag alltid haft och jag började måla i olja på 60-talet. Sedan övergick jag till acryl som var lättare att handskas med och framför allt var luktfri och torkade fortare.
Efter att ha gått några sommarkurser på 2000-talet fick jag upp intresset för att måla akvareller. Det var svårare, men en större utmaning för man kan inte måla över det som blivit fel. Dessutom finns det ett antal olika tekniker att måla i, så samma motiv kan avbildas på olika sätt. Jag deltog i Östhammars kommuns konstvecka sommaren 2016 med sju tavlor. Det här är femte gången jag deltar i en konstutställning. Jag har deltagit i konstutställningen i Fresta församling sedan starten 2016.

Mitt namn är Johan Olofsson. Är 33 år och bosatt i Carlslund i Väsby med min familj. Har hållit på med konst nu i rätt många år, mest akryl men även en del bläck. Min inspiration hämtar jag  mycket från mysticismen så som Kabbalan, Sacred geometry, chackran, hypnos, NLP mm. Många av mina tavlor innehåller därför olika lager av meningar och metaforer. Men i grunden är dom inspirerade av Jesus och hanns läror om kärlek och givande. Jag vill att mina tavlor ska vara upplyftande och givande. Därför använder jag mig mycket av klara och härliga färger i ett försök att skapa konst som uppfattas som glad/ uppiggande. Tavlorna innehåller även sublimer  som tex ordet LOVE. Detta är ett försök att kommunicera till det undermedvetna och att få folk att lämna tavlan med något gott i sin tankevärld.

Johan Olofsson Bild: Mimmi Kilander

Dom säger: -"en bild säger mer än tusen ord". Vi hoppas det!

Mait Knuts

Mait Knuts Bild: Mimmi Kilander

Jag gick en vävkurs för ca 30 år sedan och väver mest för husbehov men även exempelvis trasmattor på beställning. Jag syr, virkar och broderar en hel del, mestadels med marina motiv. Är intresserad av att test nya saker, gärna återanvändning av olika material.

Det är tredje året jag deltar i Fresta församlings konstutställning.

Margareta Böhlander

Jag heter Margaretha Böhlander och är bosatt i Upplands Väsby sedan 1974.
Sen liten har jag alltid varit intresserad av att teckna och måla. På senare tid har det blivit mest akvarell, men jag gillar att testa och försöka kombinera olika material.
Tycker även om att snickra och är med i Slöjd och Hantverksföreningen i Upplands Väsby sedan flera år.

Margareta Böhlander Bild: Mimmi Kilander

Älskar att lära mig nya saker och prova på och blanda olika material till exempel kombination av akvarell och broderi. För mig betyder allt kreativt arbete livsnjutning.

 

Margita Kristiansson Bild: Mimmi Kilander

Jag har alltid ritat blyertsteckningar av både människor och djur så länge jag kan minnas. På 60-talet fick jag mina första oljefärger och köpte dukar. Började köpa fina vykort att måla av, det blev ganska omtyckta, så jag började ge bort till arbetskamrater och vänner. Jag kunde hitta fina vykort och en dag när jag jobbade inom hemtjänsten, kom jag in till en man med ett så vackert foto på sin avlidna hustru vid spinnrocken, som jag bad att få låna och tycker jag lyckades bra med att måla av. Han började gråta när jag visade resultatet. Jag har målat sporadiskt sedan dess, både barnmotiv och djurmotiv men hittar jag ett spännande motiv, kan jag sitta nästan en hel natt och jobba med detaljer!

Marita Mäkelä Jansson

Marita Mäkelä Jansson Bild: Privat

Det är svårt att måla enligt tema, samtidigt som det är en utmaning. Man måste tänka efter, hitta olika synvinklar, sätta begränsningar för fantasin...nja, eller finna andra vägar.
Innehållet får sällan plats på några små tavelytor. Allt blir så komprimerat.
Hoppas ändå att mina tavlor berör någon och om de gör det har jag kommit en bit på den krokiga konststigen.

Maud Lems

Maud Lems Bild: Mimmi Kilander

Jag är medlem i Överbygruppen och arbetar med bildväv, makramé och andra textila
tekniker samt är Levande Verkstads pedagog och har undervisat inom barnverksamhet, skolor och personalutbildning. Har även börjat måla olja, akryl mm och känner stor glädje i att pröva nya material.
Jag hämtar ofta inspiration och material från naturen till mina vävar. Hittar också motiv från experimentell färglek, där jag kan förstora en liten detalj som har intressant färg och form, och där fantasin kan hitta ett spännande innehåll. En del bilder har jag fått från ”inre” bilder som kommit när jag lyssnat på musik eller mediterat.

Sarianna Kranz

Jag leds av min kreativitet och nyfikenhet och känslan av att det under ytan finns mycket att hämta. Gräva sig djupare, tänka nya tankar, skapa nya vägar, se och tro på möjligheterna. Denna nyfikenhet har lett mig till att hitta nya sätt att uttrycka mig och tolka världen och samtiden i mina bilder.

Sarianna Kranz Bild: Mimmi Kilander

När jag målar utgår jag ifrån en idé eller ett tema, som jag sedan bearbetar i flera bilder. Jag för ett samtal med materialet, låter mötet leda mig. Särskilt då när jag målar i enkaustik händer det ofta att jag överraskas: bilden visar sig för mig. Såsom den redan fanns i materialet och bara har väntat att någon ska upptäcka det. Därför blir mina teman ofta förvandlade under resans gång till något annat än jag tänkte mig från början. Temat, eller idén har modifierats och gått igenom en process där materialet har sin egen talan. Jag kastar mig in denna process medgörligt till en viss gräns: mitt tema får inte gå förlorat.

Inför denna utställning bestämde jag mig att framförallt allt vara inför Gud redan i processen och låta bilderna komma till mig utan så mycket styrning. Jag ville hålla uttrycket abstrakt så att betraktaren skulle kunna se in i sig själv när hen betraktar mina bilder. Jag har infogat bitar av mönster för klädsömnad i mina bilder (tex. i ”Allseendet ser dig”) som en bild av det hur vi skapar mönster och system i vår tro. Guds allseende och utanför tiden varande öga följer oss på vår väg och är utanför våra system och våra bilder.

Sigrid Carlén

Sigrid Carlén Bild: Mimmi Kilander

Jag bor i Odenslunda och har bott i församlingen sedan början av 70-talet. Så länge jag kan minnas har jag längtat efter att teckna eller måla i någon form, men jag har inte tyckt att tiden räckt till. Det tog många år innan jag kom till skott och började en kvällskurs i akvarell.  Att det blev just akvarell beror på att jag fascinerats av akvarellens skirhet och transparens. Många kan intyga att akvarellmåleri är utmanande, men jag trodde inte att det skulle vara SÅ svårt. 
Efter pensioneringen har jag genom ABF:s Café Q-cirklar i teckning och målning kunnat prova lite olika tekniker. Sedan en tid målar jag med färgpennor och torrpastellkritor som ger möjlighet att kombinera teckning och målning. Att arbeta med torra färger gör också att man kan utnyttja kortare stunder, då det går att avbryta när som helst. Det tar dock betydligt längre tid totalt än akvarellmåleri.