Konstvecka i Fresta

Lokala konstnärer ställer ut under allhelgonaveckan. Välkommen till konstutställning i Fresta församlingsgård.

Att släppa... taget

Den apokryfiska berättelsen ur bibelboken Tobit gav upphov till tankar om föräldrars oro, föräldrars avsked, rörelse, att kunna släppa taget, förhoppningar, att ta avsked, liv och död, flyttfåglar. Samtalet mynnade ut i temarubriken ”Att släppa... taget” för 2020 års utställning. 
Konstveckan startar med gudstjänst, 25 oktober kl 11.00, och pågår t o m 1 november.

Vi hoppas kunna genomföra konstveckan i enlighet med rådande rekommendationer kring offentliga sammankomster. Detta kan att innebära att arrangemanget kring framför allt invigningsdagen, vilken brukar samla många besökare, får ett nytt upplägg med syfte att sprida besöksflödet över dagen.
Arrangör är Fresta församling tillsammans med konstnärsgruppen.

öppettider för konstutställning 

Söndag 25 okt  kl 12.15 -18.00 (Kl 18.00 ges orgelkonsert m andakt i kyrkan)
Måndag 26 okt kl 12.15 -16.00
Tisdag   27 okt kl 12.15 -16.00
Onsdag 28 okt kl 12.15 - 18.00
Onsdag 28 okt kl 19.00 - 21.00  Poesiafton med efterföljande författarsamtal på konstveckans tema.
Torsdag 29 okt kl 12.15 - 16.00
Fredag   30 okt kl 15.00 - 20.00
Lördag 31 okt kl 12.00 - 18.00
Söndag 1 nov kl 12.15 - 13.00

Årets utställare presenteras här

Årets utställare presenteras här 3-4 veckor före konstveckans öppnande.

Konstveckan i Fresta välkomnar lokala konstnärer, i första hand boende eller aktiva i församlingen. Den som vill delta med sitt konstnärsskap är välkommen att för medverkan 2020, senast 22 maj kontakta Gunnar Wikfeldt, samordnare i konstnärsgruppen.
kgwikfeldt@gmail.com

Annika Holmqvist

Annika Holmqvist Foto: Mimmi Kilander

Har broderat sedan sjuttiotalet. Tänk vad tiden går!
Jag ”målar” med nål och tråd. Schattersöm, kedjesöm, stjälksöm m m
lämpar sig bra för det fria broderiet. Växlar mellan grova och fina garner och tyger. Inspirationen kommer från naturen och särskilt växtlivet. Med egna fotografier, målningar och teckningar som utgångspunkt växer bilderna fram.
Utbildad i konstsömnad. Varit medlem i Broderiakademin, som vill främja det fria broderiet som konstform.
Har haft egna utställningar och deltagit i samlingsutställningar.
Jag har provat att måla akvarell. Men återkommer ständigt till broderiet.

Britt-Marie Johansson

Britt-Marie Johansson Foto: Mimmi Kilander

Född och uppväxt i Malmberget, flyttade till Stockholm i slutet av 60-talet.
Konsten är en viktig del i mitt liv. Jag har provat olika tekniker, som olja, akryl och akvarell. Just nu är det mest olja. Färg och form intresserar mig mycket och framförallt att hitta en känsla i bilden.

Birgitta Högelin

Birgitta Högelin Foto: Mimmi Kilander

Sommaren 1999 kom jag för första gången i kontakt med akvarell-målning, då jag deltog i en målarkurs på Öland med Anders Gullberg som lärare. Sedan dess har jag fortsatt att måla. Jag har provat både olja och akryl men tycker att det är mest spännande att måla akvarell. Blommor och djur tillhör mina favoritmotiv.

Deborah Ingves

Som barn och tonåring ritade jag så fort jag kom över papper och penna. Något konstnärsmaterial, någon konstnärlig kurs eller utbildning, fanns det inte ekonomiska förutsättningar för, så jag ritade med blyerts på allt från enstaka ritblock till begagnade kuvert.

Deborah Ingves Foto: Privat

På gymnasiet och på lärarhögskolan hade jag tillval i bild. Som lärare, tal-och specialpedagog och mor till tre egna barn, fanns ingen tid för eget skapande, så det intresset fick ligga i träda i många år. 

Så småningom utbildade jag mig till bildterapeut vid medicinska fakulteten, Umeå Universitet. Det blev två fantastiska år av egenterapi, studier i psykoterapi och bildterapi samt massor av målande och eget processande. Jag återupptog mitt bildskapande och kände att jag hamnat rätt.

Under de senaste 20 åren har jag haft kontakt med de läkepedago-giska och socialterapeutiska verksamheterna i Järna. Inom den inriktningen av komplementär medicin, används bildskapande på ett självläkande och utvecklande sätt. Konstterapi, som det heter, bygger på Goethes färglära och på de tankar och idéer Rudolf Steiner och läkaren Ita Wegman utarbetade för nästan 100 år sedan. 2016 blev jag diplomerad konstterapeut, med rätt att utöva konstterapi i Sverige och internationellt.

Om bilderna: I både bildterapi och konstterapi är det PROCESSEN, inte PRODUKTEN som är det viktiga. Fokus ligger på klientens utveckling och upplevelser under processen, inte att det ska bli en vacker bild som ska visas upp för andra. Jag har samma ansats när jag målar. För det mesta har jag ingen aning om vad resultatet ska bli. Jag börjar och låter bilden växa fram, ibland föreställande, ibland abstrakt. 

Camilla Wikström

Camilla Wikström Foto: Mimmi KIlander

Jag är född 1968 i Stockholm och uppvuxen i Fresta. Till yrket är jag veterinär och arbetar i Uppsala. Tidigare målade jag en del i olja men blev intresserad av fotografi när mobilkamerorna blev allt bättre. Kameran/mobilen är ju alltid med och jag fotar dagligen i många olika sammanhang. Eftersom jag är mycket ute i skog och mark blir det många naturbilder.

Samtliga bilder här är tagna med en Iphone 5s och är i stort sett helt obearbetade.
Jag är autodidakt och det här är min andra utställning.

Gunnar Wikfeldt

Gunnar Wikfeldt Foto: Mimmi Kilander

Jag heter Gunnar och bor på Sjukyrkoberget i Fresta församling. Har varit väsbybo sedan 1967 och jobbat som lärare i kommunen fram till min pensionering 2011.
Intresse för att teckna och måla har jag alltid haft och jag började måla i olja på 60-talet. Sedan övergick jag till acryl som var lättare att handskas med och framför allt var luktfri och torkade fortare.
Efter att ha gått några sommarkurser på 2000-talet fick jag upp intresset för att måla akvareller. Det var svårare, men en större utmaning för man kan inte måla över det som blivit fel. Dessutom finns det ett antal olika tekniker att måla i, så samma motiv kan avbildas på olika sätt. Jag deltog i Östhammars kommuns konstvecka sommaren 2016 med sju tavlor. Det här är femte gången jag deltar i en konstutställning. Jag har deltagit i konstutställningen i Fresta församling sedan starten 2016.

György Csemiczky

Jag är född i Ungern 1946. Som ung var jag intresserad av att rita och måla och jag hade en dröm om att bli konstnär, som flera släktingar varit. Den drömmen stoppades dock undan och jag utbildade mig till läkare.

György Csemiczky Foto: Mimmi Kilander

1974 kom jag till Sverige och har sedan dess arbetat framförallt på Karolinska sjukhuset och i stort sett hela tiden bott i Upplands Väsby. När jag började närma mig pensionen så funderade jag på vad jag skulle göra med all ledig tid. Kom på att jag tyckte om att rita och måla som ung och tänkte att jag skulle prova det igen.

Jag började med en kvällskurs i akvarell 2011. En vecka sommaren efter deltog jag i en akvarellkurs för John Hoar i Akvarellcenters regi och sedan har det blivit diverse kurser, mest på Edsvikens konstskola. Bland annat var jag en vecka på Korsika med Carina Wall. Sommaren 2013 deltog jag i en porträttkurs för Ben Lustenhouwer i Frankrike. Under hösten 2013 var jag med i Edsvikens konstskolas ateljéprojekt som avslutades med utställningen ”Blandade färger”.                                                            Jag har ställt ut mina målningar på Lilla galleriet på Östra VC, Löwenströmska Sjukhuset och även på Specialistkliniken på Sollentuna Sjukhus. 2014, 2017 och 2019 deltog jag i Väsby Konsthalls Akvarellsalong.

Fortfarande testar jag olika tekniker och målar oftast i olja, akryl och pastell, men det blir även en del akvareller. 

Maj-Gret Nyberg

Maj Gret Nyberg Foto: Mimmi Kilander

Jag heter Maj-Gret Nyberg, född 1940 i Österbotten Finland. Flyttade till Upplands Väsby 1963 tillsammans med man och en 2-årig dotter och har bott kvar här i Upplands Väsby sedan dess.
Mitt konstintresse vaknade på äldre dar genom ett projekt på jobbet som kallades "Konst i arbetslivet". Initiativtagare till projektet var Ricardo Donoso, Guilermo Lorente och Ulf Lundström och ”Fria konstgruppen” bildades av arbetskamrater som målade tillsammans. Jag lockades med i den gruppen när jag gick i pension 1995 och tyckte att det var väldigt roligt att måla i grupp. I dag målar jag tillsammans med andra glada kvinnori en cirkel där vi kallar oss "Glädjeflickorna”.

Marita Mäkelä Jansson

Marita Mäkelä Jansson Foto: Privat

Det är svårt att måla enligt tema, samtidigt som det är en utmaning. Man måste tänka efter, hitta olika synvinklar, sätta begränsningar för fantasin...nja, eller finna andra vägar.
Innehållet får sällan plats på några små tavelytor. Allt blir så komprimerat.
Hoppas ändå att mina tavlor berör någon och om de gör det har jag kommit en bit på den krokiga konststigen.

Mariana Källén

Jag heter Mariana Källén och bor på Fjärilsvägen i Fresta. Hela mitt liv har jag handarbetat. Jag har provat på det mesta: sömnad, vävning, makramé, stickning, virkning och broderi. Under en period arbetade jag, för Vuxenskolan, som kursledare i sömnad och vävning. En hel del bruksvävar och dekorationsvävar har det också blivit under åren. Jag har sytt min egen folkdräkt.

Mariana Källén Foto: Mimmi Kilander

Stickning och virkning har jag alltid hållit på med. Just nu syr jag mycket kläder till mina barnbarn (3½ och 5½ år gamla). Jag har klätt om en hel del möbler och sytt mycket gardiner, på beställning.
Detta är första gången jag deltar i Fresta församlings konstutställning.

 

 

Margareta Böhlander

Jag heter Margaretha Böhlander och är bosatt i Upplands Väsby sedan 1974.
Sen liten har jag alltid varit intresserad av att teckna och måla. På senare tid har det blivit mest akvarell, men jag gillar att testa och försöka kombinera olika material.
Tycker även om att snickra och är med i Slöjd och Hantverksföreningen i Upplands Väsby sedan flera år.

Margareta Böhlander Foto: Mimmi Kilander

Älskar att lära mig nya saker och prova på och blanda olika material till exempel kombination av akvarell och broderi. För mig betyder allt kreativt arbete livsnjutning.

 

Veronica Morin

Veronica Morin Foto: Mimmi Kilander

Jag har målat sedan jag var sju och mormor gav mig mina första oljefärger. Måleriet tog fart på riktigt 2010 efter en vedic art-kurs i Skaprladan. Målar framförallt i akryl, alltid helt fritt, förutsättningslöst och utan prestation. Hittar glädjen i färgerna, formerna och friheten att leka fram min konst. Målar nu i egen ateljé, Ateljé fjärilen. Där flödar kreativiteten och glädjen!