Fresta församling Besöksadress: FRESTA KYRKVÄG 2, 19454 UPPLANDS-VÄSBY Telefon: +46(8)59410520 E-post till Fresta församling Webbplats

Jordbegravning eller kremering?

Jordbegraving
Jordbegravning innebär att kistan med den avlidne gravsätts, sänks ner i en grav i jorden för att förmultna. Vid gravsättning av kista krävs en kistgravplats för en eller flera kistor. Kistorna kan placeras på eller brevid varandra, beroende på gravplatsens utformning.

Kremering
Kremering eller eldbegängelse, innebär förbränning av stoftet och kistan. Kremering får endast ske i krematorium sedan dödsbeviset uppvisats. Askan efter en avliden är det som blir kvar efter kremeringen. En mindre del av askan kommer från kistan. Askan kan läggas i urna eller gravsättas på annat sätt. Inom ett år efter kremeringen ska askan gravsättas.

Kyrkogårdsförvaltningen har ansvaret för skötseln av kyrkogårdarna och kan även hjälpa till med skötsel av gravar.