Gudstjänstbesökare köar till Fresta kyrka i höstkvällen.
Foto: Mimmi Kilander

Birgittadagen

Birgittadagen i Fresta

Birgittaveckan

Birgittainsamling 2021

Birgittaveckan genomförs i år till förmån för Unga Kvinnors Värn
Lämna gärna en gåva via församlingens swishkonto nr 123 552 87 40.
Märk din betalning UKV

Program  2021

3 oktober

13.00 Birgittas patos - en pilgrimsvandring. Vi avser att gå hela Birgittavandringen, ca 9 km. Ledare, Johannes Svanerud. Samling vid Fresta kyrka/församlingsgård.

Inget kvällsprogram idag, se 7 okt nedan.

5 oktober

Den annonserade bussresan till Vadstena kan tyvärr inte genomföras på grund av risken för smittspridning.
13.30 Film om Heliga Birgitta
Vi får istället möjlighet att samlas till film om Heliga Birgitta med Pernilla August som Birgitta. Den är uppdelad på tre avsnitt som ger oss utrymme för samtal emellan. Fika ingår. Stora salen i Fresta församlingsgård.

6 oktober

18.00 Konstworkshop -  Mod att acceptera och förändra.
Välkommen till en kväll med prestationslöst skapande inspirerat av den Heliga Birgittas liv och temat ”Mod att acceptera och förändra” .  Vi skapar bilder tillsammans med hjälp av gelliplate tryckmatta och akrylfärger. Du behöver inte kunna måla för att delta! Målet är att få nya insikter om livet på insidan genom konstnärligt skapande! Avslut vid 20.00. Max 12 deltagare. Ledare, Sarianna Kranz. Tack för en gåva till Birgittaveckans insamlingsmål Unga Kvinnors Värn.
Anmälan till kajsa.franke@svenskakyrkan.se

7 oktober Birgittadagen

12.00  Lunchandakt med orgelmusik i Fresta kyrka.

Körvelsoppa och högtidstal - en digital festkväll från år 1891.
Smittläget begränsar oss fortsatt.
För att medverkande och deltagare ska känna sig trygga har vi beslutat att också årets festkväll blir endast digitalt. Vi gör ett inspelat firande som vi istället hoppas kunna publicera idag på Birgittadagen den 7 oktober. Välkommen hit till webbplatsen för att ta del.

Vi möts i en historisk tillbakablick till det första firandet 1891 i Vadstena.

1891 – Vi träffar de två dansanta journalisterna som bråkar om de borde fira Birgitta eller inte, eller kanske bara gå och äta sillunch, Birgittas dotter Cecilias kokerska som några hundra år tidigare förundras över det där märkvärdiga fruntimret Birgitta, men mest oroar sig för körvelsoppan och kvittenkompotten, och dr Sellin som håller högtidstal över Sveriges mest frejdade dotter. Musik av Ola GJeilo, Martin Östergren, Fauret mm.  Det blir både fart och finstämt.

Dans, drama och sång och andakt.
Medverkande:
Birgitta Söderström,Joakim Sædén, Tobias Carlsson, Frestakören, Fresta kyrkodansare.

Tack för en gåva till Unga Kvinnors Värn.

8 oktober

12.00 Heliga Birgitta på Fredagsträffen. Vi ser tillsammans det digitala firandet från Fresta kyrka. Bollstanäs församlingshem.

9 OKTOBER

15.00 Birgittas barn - vad hände med dem?
Kajsa Franke berättar i Fresta församlingsgård. 1 tim, fika ingår.

Tidigare

Här kan du se inspelningen av Birgittafirandet 2020, välkommen!

Stämningen var på topp när vi firade festkväll i Birgittaveckan 2019. Ta del via filmklippet.

Kajsa Franke