Birgittadagen

Birgittadagen i Fresta

Den 7 oktober år 1391 helgonförklarades Birgitta Birgersdotter och blev den Heliga Birgitta. Sedan dess har det varit Birgittas namnsdag och den internationella Birgittadagen.

Kroppen, jorden skapelsen.
Birgittaveckan - i sökandet efter en jordnära teologi.

Kroppen, jorden, skapelsen. Bild: Gustaf Hellsing, Albin Hillert m fl

I kyrkohistorien finns det ett stråk av kropps- och naturfientlighet, det andliga blev motsatsen till det biologiska. Men trots det har Birgitta och andra kvinnliga helgon skapat sin teologi och gett uttryck för tro på ett sätt som gav rum för den goda skapelsen, för biologin och det naturliga. Människan får vara en integrerad del av skapelsen och kropp och själ kan leva i samklang. Detta vill vi fira med musik, berättande, dans och gemenskap och välkomnar dig till en festkväll i Fresta kyrka.

Program  2019 -Birgittavecka

6 oktober

2019 kan man söndagen den 6 oktober delta i en Birgittavandring. Den avgår kl 13.00 från Fresta kyrka och är ett samarbete med Pilgrim Vallentuna. På kvällen ges program i kyrkan kl 18.00.
11.00 Taizemässa med efterföljande kyrkkaffe.
13.00 Pilgrimsvandring från Fresta kyrka, vi går hela leden, 9 km. (17.00 Åter vid Fresta kyrka.)
18.00 Festkväll i kyrkan - sång, musik, ord och dans. Efteråt samlas vi på kyrkbacken för soppa vid eldkorgarna. Intäkterna går till årets Birgittainsamling.
Medverkande:
Greger Hatt.
Greger har varit fascinerad av helgonen och särskilt Birgitta sen uppväxten i Rom på 70-talet. Han arbetar som spökskrivare och skribent, är katolik men arbetar i Svenska kyrkan.

Saga Björling. Sång, gitarrluta, sansula
Saga Björling har sjungit med det tyska medeltidsbandet Poeta Magica, öländska Rotation och spridda Jordbrand. Till vardags är hon involverad i projektet Songlines, där hon leder en världsmusikorkester med nyanlända ungdomar. Hon har släppt fem skivor i olika projekt och njuter av att låta musiken tala där ord inte räcker till.

Eva Källkvist, dans.
Eva är Leg logoped som arbetar med behandling för barn med ätovilja. Dipl mindfulnessinstruktör, certifierad i flera dansterapeutiska metoder, koreograf och coach. Dansen är hennes livselixir, från balett till jazz, afrikansk dans, contemporary, bugg, foxtrot, lindy hop, boogie woogie, balboa, blues…

Fresta Pop o Gospelkör
Kören samlar ett femtiotal glada sångare. Pop o Gospelkören leds sedan våren 2019 av musikpedagog Titti Hvenare.

Efter festkvällen i kyrkan möts vi över soppa kring eldkorgarna Bild: Mimmi Kilander

7 oktober

kl 12.30 Birgittadagen. Lunchandakt i Fresta kyrka.

9 oktober

kl 12.30 Orgelmusik i Fresta kyrka.

11 oktober

kl 12.30  Lunchandakt i Fresta kyrka.

Birgittainsamling 2019

2019 går intäkterna från soppa och gudstjänstens kollekt till
Ett nytt liv för unga kvinnor i Etiopien som levt i prostitution
Många av kvinnorna som kyrkan möter är sargade både kroppsligt och själsligt. Du kan vara med och ge kvinnor som förlorat allt hopp en ny chans i livet!
Läs om projektet via länken här nedan.

Välkommen att fira Birgittadagen i Fresta!

Kajsa Franke