Fresta församling Besöksadress: FRESTA KYRKVÄG 2, 19454 UPPLANDS-VÄSBY Telefon: +46(8)59410520 E-post till Fresta församling

Allhelgona i Fresta

Tid för ljuständning och stillhet. Välkommen till Fresta kyrka och kyrkogård.

Det händer i Allhelgona

Fredag 3 november  10.00-20.00
Öppet hus på kyrkogården med glögg o pepparkaka i Ljusgården - kyrkogårdspersonal finns på plats för råd och service till kl 16:00
Kyrkan är öppen till kl 18:00
Tjänstgörande präst på plats.
Försäljning av gravljus. Kaffeservering och konstutställning i Församlingsgården till kl 20:00

Alla helgons dag
Lördag 4 november  10.00-20.00

Öppet hus på kyrkogården med glögg o pepparkaka i Ljusgården - kyrkogårdspersonal finns på plats för råd och service.
Kyrkan är öppen.
Försäljning av gravljus. Kaffeservering till 18.00 i Församlingsgården. Konstutställningen är öppen till kl 20.00

14.00 - 14.45 Stilla orgelmusik i kyrkan
18.00 Minnesgudstjänst med ljuständning
Vi läser upp namnen på de i Fresta församling som lämnat oss sen förra allhelgonahelgen.
Ensemble ur Frestakören, Maria Stoltz Wahlforss, dirigent
Håkan Simonsson och Jenny Nordström, präster

Alla själars dag
Söndag 5 november
11.00 Högmässa, Jenny Nordström, präst. Kajsa Franke, dans.

Vad är det vi firar?

Allhelgonahelgen har gamla anor. Redan på 100-talet hade varje helgon sin egen dag. Efter hand blev det fullt i almanackan och år 835 beslöt kejsar Ludvig den fromme att införa en helg för alla de helgon som inte hade sin egen dag i almanackan. Allhelgonadagen var född.

Allhelgonadagen infaller alltid den 1 november, men i Sverige firar vi sedan 1953 istället Alla helgons dag på lördagen som infaller mellan den 31 oktober och 6 november. Denna dag går många till kyrkogården och lägger blommor och tänder ljus för de döda. Men egentligen handlar inte lördagen om döden. Alla helgons dag är precis som det låter en dag tillägnad helgonen, både de kända och de okända. Inte så att vi dyrkar helgonen eller tillber dem, men de är ändå människor som i ord och handling visar att Gud lever. De är förebilder vi kan lära av och hämta kraft ifrån. Alla helgons dag handlar om dessa människor.

Seden att tända ljus

Seden att tända gravljus kommer ursprungligen från södra Europa och växte fram i Sverige i mitten på 1900-talet. Ljuset är en urgammal Gudssymbol för hopp, värme och närhet.

Alla själars dag

Söndagen efter Alla helgons dag firar vi Alla själars dag. Söndagen/helgdagen inleds i vår tradition redan kl 18.00 dagen före. Därför firas på många håll minnesgudstjänst redan på lördagskvällen. Det är en dag då vi öppet och tydligt möter döden, ett ämne vi annars inte gärna släpper in i våra liv. Vi får tid att stanna upp och hedra, minnas och uppmärksamma våra döda släktingar och vänner. Namnen på de som avlidit i församlingen läses upp under en minnesgudstjänst och vi tänder ljus för de som dött.

Även om Alla själars dag är en dag för de döda, handlar dagen också om våra egna liv, om hur vi förhåller oss till det faktum att vi alla en gång ska dö.

Halloween - allhelgonaafton

Halloween kommer från engelskans All Hallows Eve, det vill säga Allhelgona-afton, kvällen före Allhelgonadagen.

På Allhelgonaaftonen firade kelterna Samhain, en fest som markerade att sommaren var slut och det nya året hade börjat. Skörden var över och nu skulle djuren in från sommarbetet. De onda krafterna var i farten och därför tände man eldar. På Irland tände man eldar för att skrämma bort häxor, men också för att vägleda de döda som man trodde återvände till jorden denna kväll.

Bus eller godis?
Under Allhelgonaaftonen var det tradition att gå från hus till hus och tigga. De som inte ville ge något blev istället utsatta för bus. Seden lever kvar i dagens "bus eller godis"

Text källa: Tradition och liv av Martin Modéus. Verbum förlag år 2000