Om oss

Schwedischer Kirchenvein e.V.

An der Wolfsweide 54

60435 Frankfurt am Main

E-Mail: frankfurt@svenskakyrkan.se

Tel: 069/566556

ÖFFNUNGSZEITEN: Gemeinde / Bücherei:

Dienstag-Donnerstag: 09:30-14:00

BANKVERBINDUNG:

Schwedischer Kirchenverein in Frankfurt e.V.

IBAN: DE75 5125 0000 0001 1576 47

BIC/SWIFT: HELADEF1TSK

Taunus Sparkasse Bad Homburg

Anmälningsformulär

______________________________________________________________________

Redan i början av 1950-talet firades det svenska gudstjänster i Frankfurt am Main. Under vintern 1965-1966 grundades officiellt Svenska kyrkan i Frankfurt am Main och fungerade som församling för svenskar i Hessen, Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg och Saarland.

Efter ett par år utan fast lokal invigdes församlingslokalerna i Dornbusch av den dåvarande ärkebiskopen Olof Sundby. Det var 1973 som Svenska kyrkan i Frankfurt började hyra lokalerna i Dornbusch, där de förblev i mer än 30 år. Då som nu var det viktigt för församlingen att ta hand om barn och ungdomar - ge dem aktiviteter och möjligheter att träffas och tala svenska. Verksamheten har sedan dess sträckt sig från klassisk religionsutövande till att även omfatta aktivt föreningsliv.

I mars 2007 invigde Svenska kyrkan de egna lokalerna i Preungesheim. Tomten och byggnaderna som tidigare tillhört Evangeliska Regionalsverband behövde en moderniserung och tillbyggnad för att passa Svenska kyrkans livliga kyrkoarbeta och verksamhet. Tanken var att byggnaden skulle identifieras såväl som svensk kyrka som församlingshem.

Att ha egna lokaler utomlands betyder mycket mer än att bara ha en egen adress. Genom åren har Svenska kyrkan förblivit en mötesplats för Svenskar utomlands. Kyrkans lokaler är en plats där medlemmarna kan känna sig hemma, där de kan prata svenska och där barn kan växa upp omgivna av svenska traditioner och umgås med andra svensktalande barn. I en tid när det är lätt att resa till Sverige och där svenska filmer och tidningar kan läsas via internet är det viktigt att förbli aktuell. Detta kräver en blanding av tradition och innovation som lockar gamla och nya medlemmar att samlas för att upprätthålla verksamheten.