Utbildningen "Finns det rum för mig?"

Sedan 2020 har nätverket utvecklat en processutbildning som genom olika teman lyfter aspekter på inkludering. Här hittar du en beskrivning av "Finns det rum för mig?", litteraturtips samt dokumentation. Under 2025 planerar vi att konceptutveckla utbildningen.

Studieresa - Inclusive Church - dokumentation

Arbetsgruppen för "Finns det rum för mig" fick uppdraget av FBHO att fördjupa sig i Inclusive Church i England i september 2022. Här finner du en del av dokumentationen.

Vad är Inclusive Church?

I utbildningen ”Finns det rum för mig?” utgår vi från begreppet ”Inclusive Church” - en gräsrotsrörelse med folkbildande syfte inom den anglikanska kyrkan i England.

Dokumentation från utbildningstillfällen. (2022) 

Introduktionstillfälle 

Introduktion om Inclusive Church

Föreläsare: Ruth Wilde. Vid det första utbildningstillfället får vi en översikt och introduktion till ”Inclusive Church”. Föreläsare är Ruth Wilde som är koordinator i nätverket Inclusive Church i England. Ruth tillhör Kväkarna – Vännernas samfund - i Birmingham. Hon är biträdande handledare vid ”Woodbrooke Quaker Study Center” i Birmingham och har studerat franska, musik och senast kristen teologi på forskarnivå.
Föreläsningen sker på engelska. Här kan du läsa hela föredraget med Ruth Wilde som text

Ruth Wilde - Talk to Swedish Church 2022

Ruth Wilde - översättning 2022

Funktion 

Föreläsare: Gunilla Lindén
Litteratur: Disability av John Hull

Vid detta utbildningstillfälle gavs dels en inblick i hur funktionsvariation kan vara både ett hinder och en möjlighet i församlingen, dels inspirerades vi av det arbete Högalids församling i Stockholm gjort kring Inclusive Church. Föreläsare är Gunilla Linden, kyrkoherde i Högalid och med lång erfarenhet av att inkludera människor med funktionsvariation i församlingslivet. Gunilla har bl.a. många år varit ansvarig präst för det integrerade konfirmandlägret ”Gålölägret”. Högalids församling beskriver sig själva så här: Vi vill vara en kyrka med och för alla. Vi vill vara en inkluderande församling som inte diskriminerar utifrån ekonomiska förutsättningar, kön, psykisk hälsa, fysisk förmåga, funktionsvariationer, etnicitet eller sexuell läggning. Vi vill vara en församling som välkomnar och tjänar alla människor såsom Jesus själv gjorde.

Här hittar du powerpointen från undervisningstillfället om Funktion med hemuppgifter osv

Genus 

Föreläsare: Frida Ohlsson Sandahl och Alex Clare Young 
Litteratur: ”Gender” av Rosemary Lain Priestley.
Detta utbildningstillfälle fördjupar reflektionen om oss i kyrkan och Genus. Frida Ohlsson Sandahl är författare, teolog och sociolog med lång erfarenhet av att föreläsa om frågor som rör jämställdhet, HBTQI och normkritik. Frida blev också Årets förnyare i Svenska kyrkan 2019 för podden ”Behåll hatten på”. Alex Clare Young är präst i United Reform Church i England, teolog och författare. Han definierar sig själv som queer och deltar i många forum kring rättigheter för HBTQ-personer. Alex föreläsning är på engelska. 

Här hittar du Powerpointen från undervisningstillfället om Genus.

Psykisk hälsa

Föreläsare: Carin Åblad Lundström
Litteratur: ”Mental Health” av Jean Vanier och John Swinton.
Vid detta utbildningstillfälle fördjupade oss i psykisk ohälsa och hur de av oss med psykisk ohälsa kan ta plats och bidra i församlingen. Vi tittar också på hur minoritetsstress kan leda till psykisk ohälsa.
Här hittar du powerpointen från undervisningstillfället om psykisk hälsa. 

Sexualitet

Föreläsare: Kent Wisti och Susanne Dahl
Litteratur: ”Sexuality” av Susannah Cornwall
I detta utbildningstillfälle tog vi oss an frågan om kyrka och sexualitet. Vems normer om sexualitet sätter gränser för vem som får vara med?  
Här hittar du powerpointen från undervisningstillfället om sexualitet. 

Socioekonomisk status

Föreläsare. Elinn Leo Sandberg
Litteratur: “Poverty” av Susan Durbe
Vid detta utbildningstillfälle lyfter vi frågan om fattigdom och kyrkans fattigdomsarbete. Föreläsare är Elinn Leo Sandberg som är diakon i Svenska kyrkan och doktorand vid Lunds universitet. Hon har lång erfarenhet av arbeta med fattigdomsfrågor, strukturellt på nationell nivå och lokalt genom enskilt stöd till utsatta grupper. Elinn var t.ex. en av initiativtagarna till uppropet mot överskuldsättning 2015 som bidrog till flera lagförändringar. Föreläsningen belyser fattigdom utifrån en nutida, historisk, teologisk och forskningsmässig ansats. Elinn Leo Sandbergs avhandling undersöker matfattigdom i Sverige och människors erfarenheter av att ta del av stöd från trosbaserade organisationer. Exkludering och skam är vanligt förekommande för människor med begränsad ekonomi. 
Powerpoint från föreläsningstillfället finns här. 

Etnicitet

Föreläsare: Hanna Wallensteen och Anthony Reddie 
Litteratur: ”Ethnicity” av Michael Jagessar
Detta utbildningstillfälle fördjupar frågan om etnicitet och kyrka. Föreläsare är Hanna Wallensteen och Anthony Reddie. Hanna är psykolog och hon föreläser ofta om minoritetsstress, normer, rasism, adoption. Fokus på Hannas föreläsning blir normer kopplat till etnicitet, etnisk härkomst och hudfärg samt skillnaden mellan avsikt och effekt – att omedvetna/oreflekterade uttalande som inte är elakt menade landar negativt i mottagaren. Hanna berättar hur minoritetsstress yttrar sig för de drabbade.  
Anthony är författare, teolog och professor verksam vid University of South Africa. Anthony tillhör Metodistkyrkan och är en väl etablerad och engagerad forskare inom ”Black Liberation Theology”. Han har ägnat en stor del av sitt liv åt forskning och undervisning i Storbritannien och runt om i världen. 

Klimaträttvisa

Föreläsare: Petra Karlsson

Detta tillfälle borrar i hur vi kan tänka i termer av exkludering/inkludering i relation till klimaträttvisa.