Studien som genomfördes under 2024 är en del av regeringsuppdraget "Uppdrag att genomföra insatser för att stärka trossamfunds säkerhet" (A2023/00983) och har utförts på uppdrag av Myndigheten för stöd till trossamfund (SST).
Trossamfundens säkerhetssituation
Forskningsprojektet bygger vidare på den omfattande kartläggning av lokala religiösa församlingars utsatthet och sårbarhet för brott och andra risker i Sverige.
Kartläggningen visar att säkerhetsutmaningarna för trossamfund speglar bredare samhällsutmaningar, där känslan av otrygghet förstärks av större händelser och offentlig debatt. En konsekvens av den säkerhetsrelaterade oron är att församlingar avstår från aktiviteter och från att uttala sig i sociala medier och i den offentliga debatten, vilket minskar trossamfundens röstbärande roll i demokratin.
För att bemöta dessa utmaningar krävs både förebyggande insatser och konkreta praktiska åtgärder. Det handlar om att bygga förtroende och samordning mellan olika aktörer, samt att erkänna den särskilda roll som trossamfund kan spela i samhällets civila beredskap
Studien bygger på både teoretiska och praktiska perspektiv kring trossamfundens roll i samhällets krisberedskap och säkerhetssituation. Medan trossamfund internationellt allt mer erkänns som viktiga aktörer i krissammanhang, har det i Sverige funnits diskrepanser mellan statens förväntningar och trossamfundens egna önskemål om sina roller. Detta har skapat ett behov av ökad kunskap om hur trossamfund kan inkluderas i civil beredskap på ett sätt som respekterar deras särart. Samtidigt visar kartläggningen att trossamfunden står inför olika typer av säkerhetsutmaningar, där såväl sårbarhet utifrån öppenhet, religiös tillhörighet, men också bristande kunskap om exempelvis brandsäkerhet varierar.
Några av frågeställningarna som besvaras inom projektet är:
- Vilka åtgärder eller interventioner som skulle förbättra brandskyddet i religiösa byggnader i Sverige som inte klassas som kulturarv?
- Undersöka vilken roll trossamfund vill och kan ta i samhällets beredskap, respons och återhämtning vid katastrofer och kriser
- Kartlägga vilka utmaningar olika trossamfund möter i samarbete med myndigheter
- Utforska vad Sverige kan lära av andra länder, särskilt gällande paradoxen med trossamfund som både risk och resurs