Lyssna

”Det känns bra att vara behövd”

Kyrkkaffe, soppluncher, våffelkafé … Många av kyrkans trevliga sammankomster är beroende av ideella insatser. Och fler händer är alltid välkomna att hjälpa till!

Det är skönt att ha något att göra, en uppgift. Och jag kommer ut och får själv träffa människor

Katarina Johansson

Text och foto: Annelie Sylvan

En av kyrkans volontärer är Katarina Johansson i Ödeshög. När församlingen bjuder in till sopplunch är hon på plats för att förbereda och servera, tillsammans med församlingsvärdinnan Gunilla Björn.

Miste sin man

För sju år sedan miste Katarina sin man i en olycka. Efter en första chockartad tid fick hon försöka orientera sig i ett helt förändrat liv. Hon gick bland annat med i kyrkans Leva-­vidare-grupp, som leddes av diakon Ingrid Arnow-Utterberg. I samband med det fick Katarina frågan om hon ville hjälpa till vid församlingens soppluncher.

– Det ville jag gärna. Jag är även engagerad ideellt i Röda Korset och i bokkaféet här i Ödeshög. Det är skönt att ha något att göra, en uppgift. Och jag kommer ut och får själv träffa människor, säger hon.

Sorlet stiger

I församlingshemmets kök väntar svampsoppan i sin kastrull på gästerna. Den tillredde Gunilla redan dagen innan. Nybakat bröd ska skivas, smör och ost plockas ur kylen. De båda kvinnorna hjälps åt att duka fram, klädda i likadana färgglada förkläden.

– Det brukar komma uppåt 50 personer till våra soppluncher, berättar Gunilla. 

Många av dem passar också på att ta del av en enkel bön i kyrkan innan, som följs av en halvtimmes lunchmusik med organisten Johan Hansson Lindström.

När sorlet stiger runt borden är de båda i köket redo att börja servera. 

– Det är så härligt att höra pratet och skratten ta fart, tycker Gunilla.

Kalas med trerätters

Andra tillfällen då Katarina rycker in och hjälper till är vid 80-årskalasen, då församlingsmedlemmar som fyller 80 år bjuds in till högmässa och därefter en trerättersmiddag i församlingshemmet.

– Då behövs det händer kan jag lova, säger Gunilla med eftertryck.

Det kan vara så många som uppåt 40 personer att servera vid sittande bord.

Även Våffeldagen är populär och kräver flinka insatser i köket, intygar Gunilla och Katarina. De har hunnit bli ett väl sammansvetsat team efter ett stort antal serveringar tillsammans.

– Vi känner varandra och behöver inte säga så mycket, den andre vet ändå vad som ska göras, säger Katarina.

Hon råder fler att bli volontärer i kyrkan. Det ger mycket tillbaka, tycker hon.

– Och för mig är de ideella krafterna ovärderliga. Jag skulle inte klara mig utan Katarina och andra som hjälper till, säger Gunilla. 

Det finns också andra sysslor du kan göra som volontär, exempelvis öppna kyrkor för ­besökare. Du är alltid välkommen att höra av dig till din församling!

Senaste numret av Livsviktigt

Klicka och bläddra i senaste numret av pastoratets tidning Livsviktigt, fullt av läsvärda reportage och info om vad som händer i församlingarna i vinter. Den landar i din brevlåda den 23 oktober. Du som har boxadress i Väderstad får tidningen några dagar senare. Har du inte fått tidningen ring 0142-55 200 eller läs den här.

”Inte lätt, men det går att vända livet”

”Jag lever ett bra liv nu. Och jag är så tacksam för att det har gått bra för mina barn”, säger Ann-Sofie Gustafsson, eller Ansa som hon kallats sedan hon var liten. Ansa berättar sin historia för att ge hopp om att det går att vända ett destruktivt liv.

Äldre gravstenar berättar om bygden och människorna

Allhelgona är den tid då våra kyrkogårdar besöks som allra mest. Många passar kanske på att gå runt och titta på äldre gravar och förundras över ålderdomliga yrkestitlar och släktnamn från förr. En enda gravsten kan berätta mycket om en bygds historia – för den som är nyfiken.

”En stor känsla att få fira livet från dop till begravning”

Många människor som prästen Jenny Jonsson möter är ganska ovana gudstjänstdeltagare. ”De som sitter i kyrkbänkarna under en dopgudstjänst är en blandad skara. Och det är ju det som är så fint, att vi är så olika och har olika erfarenheter”, tycker hon.

”Man själv är inte viktigast längre”

Nyckeln till en bra föräldraledighet är att göra saker utanför hemmet tillsammans med barnet. Det säger Joel Joelsson och Albin Gustavsson, som blev vänner när de började gå till öppna förskolan i Kyrkans hus i Mantorp med sina barn.

”Ju mer vi är i naturen, desto bättre mår vi”

Blivande prästen, Anders Ulvekrans, strävar efter att leva mer i samklang med naturen. Det har tagit honom från ett liv som vegan till ett liv som jägare. ”Idag är jag i stort sett självförsörjande på kött. Målet är att även odla min mat. Odling och jakt är delar av ett mer ursprungligt sätt att leva, med ­respekt för det som hamnar på tallriken och för hela vår skapelse”, förklarar han.

Hur gör man i kyrkan?

”Inte lika självklart som hockeymatchen” ”Hur man ska bete sig i kyrkan är inte riktigt lika självklart som när man går på en hockeymatch. Men det viktigaste är den enskilda människans känsla och upplevelse.” Det säger den nye församlingsherden i Ödeshög, Lars Cederlöw.

Thomas och Maria ­välkomnar i lucka 12

Advent är en fin tid, som ger tillfällen att mötas i stillhet men också i glädje och förväntan. Det tycker paret Thomas Sunnerfjord och Maria Öhrnell som är med i årets vandrande adventskalender i Mjölby.

”Det bästa liv jag kan tänka mig”

Huset var redan fullt av djur. Och getter hade hon bestämt sig för att aldrig skaffa. Men så lades den två dagar gamla killingen Ville i Therése Perssons armar. ”Kan du ta hand om den här. Han har ingen mamma …” Självklart kunde hon det.

”Vi har lärt känna nya människor”

När musiken klingat ut stiger sorlet och snart sitter Veine, Anki, Marcus och alla de andra bänkade runt kaffeborden i Timmerö kapell. ”Mässa med frukost gör att man ganska snabbt kommer in i en gemenskap och i församlingslivet”, säger Anki Tergel, nyinflyttad i Boxholm med maken Marcus.

”Antingen gräver man ner sig eller så gör man något”

Ingrid startade en leva-vidare-grupp – ”Det är de små vardagsminnena som är svårast att hantera. Sånt där vi gjorde varje dag tillsammans.” Det har gått två år sedan Ingrid Norén i Boxholm miste sin man, Karl-Johan. Att starta en leva-vidare-grupp blev en väg ut ur ensamheten.

Bröderna hjälpte till i kyrkan när lillasyster Ingrid döptes

I januari hölls dop för familjen Sandströms fjärde barn Ingrid, i Ödeshögs kyrka. Det blev en personlig stund i kyrkan, där dopprästen Gerhard Paping bad storasyskonen om hjälp med de praktiska bestyren.