Meny

Skolverksamhet

Studiebesök, vandringar och projekt för skolor och förskolor i Boxholms kommun

Med tanke på det rådande läget med pandemin anpassar vi studiebesöksarbetet efter skolornas restriktioner. Anmäl gärna intresse för besök så kommunicerar vi vidare.

Boxholms församling sätter högt värde på samarbetet och kontakten med det omgivande samhället. På kommunens skolor och förskolor går många barn som är medlemmar i Svenska kyrkan och vi vill bidra till att ge dem och alla barn en god skolgång och en naturlig relation till kyrkan och dess historia. 

Just nu erbjuder vi följande studiebesök till skolorna i Boxholms kommun (uppdateras kontinuerligt).

För årskurs F-5

 

HÖGTIDERNA

 

Adjö, herr Muffin (Åk 1-3)

Tid & Plats: V. 43. Boxholms församlingshem (ca 60 min)

Vi tittar på filmen ”Adjö, herr Muffin” som bygger på en prisbelönt bilderbok för yngre barn omkring temat döden. Vi pratar också om begravning och hur det går till när någon dör. Efteråt ritar vi, sjunger lite och avslutar med ett kort samtal om vad vi varit med om. Mycket tid för frågor och reflektion. 

 

Krubbsamling (Förskola, Förskoleklass och åk 1)

Tid & Plats: V. 49. Ekeby kyrka (ca 30-45 min)

Vi samlas kring julkrubban och berättar julens berättelse med hjälp av figurerna i krubban. Berättandet varvas med sånger och sen avslutar vi med pepparkaksfika.

 

Julvandring (Åk 2-5)

Tid & Plats: V. 50. Boxholms kyrka (ca 60 min)

Vi får följa stjärnan och upptäcka julens berättelse genom att träffa Josef, Maria, herdarna och de vise männen. Under ca 45 min leds eleverna i en pedagogisk vandring kring julens berättelse.

 

 

HISTORIA OCH SYMBOLER

 

Kyrkdetektiven (Åk 1-2)

Tid & Plats: Tider kommer för VT 2021. Ekeby kyrka (ca 60 min)

En spännande upptäcktsresa i en av de äldsta byggnaderna i Boxholms kommun. Vi löser ett mysterium ihop genom att undersöka orgeln, trösta prästen, hjälpa kyrkvaktmästaren och gå på symboljakt!

 

 

Atterbom och hembygden (Åk 2-3)

Tid & plats: Tid för detta besök bokas vid förfrågan. Åsbo kyrka (ca 45 min)

Vi gör en tidsresa 200 år tillbaka i tiden och träffar Per-Daniel Amadeus Atterbom i egen hög person! Vi får en inblick i hur livet runt Åsbo och Boxholm var förr i tiden samt en kortfattad och rolig introduktion till Atterbom och händelserna kring honom.

 

 

KAMRATSKAP OCH GEMENSKAP

 

Vadå mobbning? (Åk 3-5)

Tid & Plats: Tid för detta besök bokas vid förfrågan. Klassrummet (ca 60 min)

På ett lättillgängligt sätt samtalar vi ordentligt om mobbning och får möjlighet att gå till botten med hur det uppstår och hur det kan undvikas. Det blir värderingsövningar, brainstorming, enklare case-study, samtal i smågrupper m.m. Eventuellt använder vi oss också av metoden Forumteater för att komma ännu närmre verkligheten kring mobbning.

För årskurs 4-9

 

HÖGTIDERNA

 

Påskvandring (åk 4-5)

Tid & Plats: Tider kommer för VT 2021. Centrumkyrkan (ca 60 min)
Påsk har firats i den kristna traditionen i 2000 år. Vi gör en stationsvandring i Centrumkyrkan och får uppleva den första påsken tillsammans. Efteråt pratar vi om varför vi firar påsk på det sätt vi gör idag och hur kycklingar, påskris och Jesus egentligen hör ihop.

 

Allhelgonavandring (åk 4-6)

Tid & Plats: V. 45. Timmerö kapell  (ca 45 min)

Allhelgonahelgen är en helg med djupa rötter i historien. Vi börjar med att gå en vandring på kyrkogården omkring Timmerö kapell och får träffa på helgonet Heliga Birgitta och helgonet Lucia. Efteråt går vi in i Timmerö kapell och samtalar om döden, begravning och allhelgonahelgen. Vi avslutar med att tända ljus och sjunga en känd psalm.

 

 

HISTORIA OCH SYMBOLER

 

Medeltidsbesök (åk 6)

Tid & Plats: Tid för detta besök bokas vid förfrågan. Åsbo kyrka (ca 45 min)

Vem var det egentligen som invigde Åsbo kyrka på 1100-talet? Hur var livet i Åsbo och Boxholm på den tiden och vem var egentligen Märta Somme? Vi gör en tidsresa nästan 1000 år tillbaka i tiden, tar en titt på omgivningarna och reder ut mystiska frågetecken…

 

Luther! (åk 5)

Tid & Plats: Tid för detta besök bokas vid förfrågan. Boxholms församlingshem (ca 60 min)

Vi träffas i Boxholms församlingshem och pratar om Martin Luther, katolska kyrkan, reformationen, livet på 1500-talet och vad allt detta har med oss att göra idag – 500 år senare.

 

Symbolvandring (åk 6)

Tid & Plats: Tid för detta besök bokas vid förfrågan. Ekeby kyrka (ca 45 min)

Symbolvandringen tar med eleverna på en vandring framförallt i kyrkorummet i Ekeby kyrka. Vi letar efter och identifierar gamla religiösa symboler och deras innebörd. Vandringen avslutas med en lite mer djuplodande workshop/samtal omkring inre och yttre symboler i ens eget liv och i världen omkring oss.

 

 

KAMRATSKAP, IDENTITET OCH GEMENSKAP

 

Vadå mobbning? (åk 4-6)

Tid & Plats: Tid för detta besök bokas vid förfrågan. 
Boxholms församlingshem/Klassrum (ca 60 min)

På ett lättillgängligt sätt samtalar vi ordentligt om mobbning och får möjlighet att gå till botten med hur det uppstår och hur det kan undvikas. Det blir värderingsövningar, brainstorming, enklare case-study, samtal i smågrupper m.m. Eventuellt använder vi oss också av metoden Forumteater för att komma ännu närmre verkligheten kring mobbning.

 

Existentiell hälsa (åk 7-9)

Tid & Plats: Tid för detta besök bokas vid förfrågan
Boxholms församlingshem/Klassrum (ca 60 min)

Vi träffas och har en workshop omkring WHO:s åtta grundstenar för existentiell hälsa: Hopp, helhet, harmoni, förundran, mening med livet, andlig kontakt, personlig tro och gemenskap.  Vi jobbar med värderingsövningar, mindmapping, samtal etc. Mycket tid för interaktion och dialog.

Intresseanmälan

Är du som pedagog intresserad och vill veta mer kring ett eller flera av studiebesöken?

Fyll i formuläret nedan för att bli kontakad så vi kan berätta mer.

Peter Svärdsmyr

Peter Svärdsmyr

Folkungabygdens pastorat

Boxholm, Pedagog

Mer om Peter Svärdsmyr

Församlingspedagog, Boxholm

Mikael Johansson

Mikael Johansson

Folkungabygdens pastorat

Boxholm, Pedagog

Mer om Mikael Johansson

Församlingspedagog, Boxholm