Ur Livsviktigt nr 21, december 2020.
Text & foto: Annelie Sylvan
Har du aldrig hört talas om ett psalmodikon? Inte så konstigt. Detta ensträngade instrument hade sin storhetstid på 1800-talet, då det användes flitigt för att ackompanjera psalmsången i kyrkor, bönehus och i skolor. När orgeln gjorde sitt intåg i kyrkorna, blev den enkla stränglådan snabbt omodern.
Känsligt för temperaturväxling
Psalmodikon var en ny bekantskap även för Marcus, när han drogs in i denna kulturgärning för tre år sedan. Han deltog bland annat i en kurs i Linköping 2017, som hölls av Nordiska Psalmodikonförbundet.
– Det är spännande att möta ett instrument, som inte så många spelar idag, säger han. Flera av deltagarna på kursen ville lära sig mer, vilket ledde till att Väderstadgruppen bildades, med Marcus som ledare.
Dessa entusiaster har fått erfara att det inte alltid är så lätt att handskas med ett psalmodikon. Instrumentet är känsligt för temperaturväxlingar och har en tendens att vilja stämma om sig självt.
– Men humöret är på topp när vi tränar och skratten många. Det tar en halvtimme att stämma instrumenten men sen är vi igång, säger Marcus.
Alla skulle kunna spela
Psalmodikon var ett folkligt instrument. Många byggde sitt eget och gav det en personlig utformning. Tack vare ett notsystem översatt till siffror, var tanken att vem som helst skulle kunna lära sig att spela en enkel melodi – på bara tjugo minuter. Riktigt så enkelt är det nog inte, menar Marcus, som dock framhåller att gruppen fått bra snits på hur stråken ska föras och fingrarna hållas mot strängen och den smala greppbrädan. Numera spelar de till och med fyrstämmigt tillsammans, och har framträtt i kyrkor och församlingshem. Inte bara psalmer
–1819 års psalmbok översattes i sin helhet till det unika siffernotsystemet, vilket visar på hur vanligt psalmodikon var i kyrkorna. Och vi har ett exemplar av psalmboken här i Väderstad, berättar Marcus. Gruppen spelar mycket psalmer men också annat, till exempel Håll mitt hjärta, Kärlekens tid och Jingle bells. Marcus är den som översätter noterna till siffror.
– Det är lite av en utmaning. På ett piano kan du spela toner nedanför ettstrukna c. Men på ett psalmodikon är det den lägsta tonen. Därför måste man ibland anpassa låtens tonart efter psalmodikonet. Att få till olika stämmor är då extra svårt, förklarar han. Väderstadgruppen är en av totalt tre officiella psalmodikongrupper i hela landet. Just nu ligger träffarna i Väderstads kyrka på is men så snart myndigheternas rekommendationer medger, kommer gruppen att stråla samman igen.
– Psalmodikon väcker nyfikenhet. När vi framträtt har vi fått många frågor och folk vill gärna provspela. Det är kul, säger Marcus.