Lyssna

Nyhet / Publicerad 31 augusti 2022

Tillsammans för ett tryggare Farsta

Under året och även nu under sommaren har det varit flera skjutningar i Farsta, senaste gångerna i området kring Farsta strand. Det påverkar oss alla och skapar oro och frågor. Oro och frågor som måste få rum i samtalet mellan och med varandra. Den 23 augusti ordnades därför en träff uppe vid torget på Brunskogsbacken. Farsta stadsdelsförvaltning, Farsta församling, polisen, Familjebostäder och Stockholms stadsmission höll i kvällen

Tomaj Keyvani, verksamhetsutvecklare Trygghet och Stadsutveckling i Stockholms stad inledde med att hälsa välkommen och presenter de olika representanterna på plats.

Trots att ett sommarregn startade precis när allt började stannade många kvar. Det blev många samtal mellan besökarna och även med arrangörerna. Det bjöds på grillade hamburgare, möjlighet att ställa frågor till de olika aktörerna om hur de jobbar med och i området. Konstnären Thomas OKOK Gunnarsson ordnade en mycket uppskattad målarworkshop, Stockholms stadsmission visade och berättade om det hus med lägenheter som de ska bygga och polisen minglade runt och svarade på frågor och samtalade med de som trotsade regnet. Fältassistenterna och medarbetare från stadsdelen grillade burgare och berättade om sitt arbete. Familjebostäder fanns också på plats, bland annat en av deras trygghetsvärdar. Kyrkoherde Anette Westergren Järnkrantz pratade om vikten av att vi tillsammans kan arbeta för en tryggare och stad. Några av församlingens diakoner fanns på plats och i Farstastrandkyrkan fanns det möjlighet att sjunga allsång tillsammans med medarbetare i Farstastrandkyrkan.  

Utanför kyrkan fanns det möjlighet att på träplattor skriva tankar om vad man önskar av Farsta strand. Sådant man längtar efter, är tacksam över och önskningar för området. Plattorna hängdes sedan upp i det stora trädet som står på torget. Budskapsträdet. Gå gärna förbi och läs på plattorna, de hänger kvar till andra hälften av september.

 

Foto: Annika Schlegel Åberg

Samarbete – inte bara i skarpt läge

Jag träffade Lena Ljungström i början av augusti. Lena är arbetsledare för den diakonala Mötesplatsen Kornet i församlingen. Vi pratade om hur kyrkan jobbat tillsammans med Farsta stadsdels förvaltning i anslutning till skjutningar som varit. Hon konstaterar att den viktigaste anledningen till att kyrkan kunnat öppna upp så snabbt för besökare och på andra vis kunnat hjälpa till beror på ett redan upparbetat och pågående samarbete och god kännedom om varandra. Utan det hade vi inte kunnat samarbeta så snabbt vid skarpt läge

Farsta församling sitter med både i POSOM* som träffas en gång/termin, BRÅ ** som träffas 2 gånger/termin (förklara vad det är) och så Farsta Trygghetsforum som träffas varje månad. ”Man lär känna alla i stadsdelen. Polisen, skolan, företagarföreningen, Familjebostäder och de som driver tunnelbanan. Det gör mkt att vi känner varandra till namn och vet vem man ringer till” berättar Lena och forstätter. ”När det händer något som gör att vi behöver öppna upp kyrkan är vi därför väl förberedda på vad stadsdelen önskar och vi har ofta kunnat förbereda det när första samtalet om att t ex öppna upp kyrkan sker.”

 

*POSOM - är en icke vinstdrivande organisation som arbetar med krishantering i samhället, på arbetsplatser, inom idrottsrörelsen på uppdrag av organisationer myndigheter och företag. POSOMs krisgrupper består av psykoterapeuter, psykologer, präster, kristraumatologer och insatspersonal för akut krisstöd.

** BRÅ – Brottsförebyggande rådet Myndigheten Brå verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället.

Man lär känna alla i stadsdelen. Polisen, skolan, företagarföreningen, Familjebostäder och de som driver tunnelbanan. Det gör mkt att vi känner varandra till namn och vet vem man ringer till