Rent praktiskt och operativt är det stadsdelen som tillsammans med polisen gör en första bedömning vad som behövs i det område som drabbats. Eftersom församlingen är med i POSOM blir vi kontaktade av eller kontaktar själv stadsdelsdirektören och där kan det komma önskemål om att hålla kyrkor särskilt öppna. Då kan det även vara så att kommunens resursteam också är på plats i kyrkan.
Det är ett sätt göra det möjligt för människor att träffa personal från kommunen och även en möjlighet att få prata med en präst eller diakon eller bara sitta ner en stund och ta en kopp kaffe och småprata lite.
Det finns förstås också möjlighet att tända ljus, be en bön eller bara sitta en stund i kyrkorummet.
Församlingen är också med i det långsiktiga trygghetsskapande arbetet och finns med i olika sammanhang. Församlingen är med på BRÅ-möten och är en del av Farsta Trygghetsforum. När det är möjligt är medarbetare till exempel med och nattvandrar tillsammans andra aktörer.
Medarbetare i församlingen har även varit med vid informationskvällar med grillning och möjlighet att träffa polisen, personal från stadsdelen, trygghetsvärdar, fältassistenter mfl.
Farsta församling har sedan många år ett upparbetat samarbete med flera av grundskolorna i stadsdelen. Grubbelklubben är ute på olika skolor där elever på högstadiet får tycka till i olika värderingsövningar. Eleverna träffar ofta en församlingspedagog och präst eller diakon på Grubbelklubben.
Tillsammansdagarna är något som skolorna och fältassistenterna i stadsdelen håller i. Elever i åk 7 i Farsta får träffa olika aktörer i närsamhället, bland annat kyrkan. Medarbetare från församlingen är med och träffar i stort sett alla 7:or i grundskolan i Farsta.
Det viktiga upparbetade långsiktiga arbetet är också det som gör det möjligt för oss som kyrka att snabbt kunna hjälpa till vid exempelvis skjutningar.
Men kyrkan är inte bara öppen när det händer något. I Farsta församling är kyrkorna öppna dagtid för egen tid, ljuständning, att bara sitta ner en stund eller egen bön. Vi har även flera öppna mötesplatser och gemenskaper dit du är välkommen. Både dagtid och på kvällarna. Som kyrka vill vi försöka stå för hopp och gemenskap och vara en mötesplats dit du kan komma som du är.
Dessutom finns vi för enskilt samtal, stöd och själavård. Kontakta församlingen på 08-683 63 00 eller maila farsta.forsamling@svenskakyrkan.se så försöker vi hjälpa dig med kontakt med präst eller diakon.
För akut samtal på kvällar och nätter, ring 112 och be att få prata med jourhavande präst.