Sedan i våren 2012 köper Färingsö församling sina grönsaker från en Harald och Sonja Speers biodynamiska odling på Uppmälby gård i Sörmland. Innan de blev jordbrukare hade de vanliga kontorsarbeten. Harald satt på kontor i Gamla stan och ritade trädgårdar och Sonja var i reklambranschen.
– Det var roligt att rita trädgårdar men allt stannade ju på pappret berättar Harald. Vi ville se resultat istället. 1974 fick de köpa gården och flyttade ut från Stockholm.
– Det var inte lätt i början, säger Harald. Vi var ju inga jordbrukare och fick ansöka om förvärvstillstånd. Jag är uppvuxen på lantgård och har arbetat med trädgårdar så jordbruk låg närmast om hjärtat. Arealen är på tio hektar och sex av dem är sädesfält.
I ett biodynamiskt jordbruk hänger allt ihop i ett naturligt kretslopp. All gödning som används produceras på gården. Fåren äter gräs, sly och vegetariska rester från hushållet. Fårens gödsel komposteras med organiskt avfall och sprids ut på odlingsmarkerna.
– När vi flyttade ut skaffade vi fem tackor som förökade sig ganska snabbt, säger Harald. Balansen för den här gården är trettio får men när vi insåg att vi behövde en arbetshäst blev vi tvungna att dra ner antalet får till 25 eftersom en häst äter som fem får.
Odlingen följer ett skiftesjordbruk med olika skiften. De tre grönsakslanden är delade i tre delar och där odlas grönsaker, potatis och lusern. Växtordningen är uträknad så att plantorna hjälper jorden med näring.
Harald och Sonja tar gärna emot besök på gården. Flera förskolor som köper deras produkter kommer ut och hälsar på och barnen tycker om att hälsa på djuren och plocka fjädrar.
De som beställer grönsaker från Uppmälby får personlig leverans av Harald och det är den personliga kontakten som är så viktig och som dessutom hör ihop med det biodynamiska tänkandet. Kretslopp och balans mellan produktion och efterfrågan.
I kryddträdgården som ligger nedanför huset i slänten ner mot sjön växer basilika och andra kryddväxter. Citronträden står i krukor som flyttas in på vintern. Aprikosträdet och vindruvorna i växthuset ger goda skördar. Ett idylliskt lantliv med mycket arbete.
– Alla människor mår bra av att ha grönt omkring sig, avslutar Harald.