Foto: Pixabay

Hjälppaket till Ukraina

Nyhet Publicerad Ändrad

Vår viktigaste julklapp någonsin

Information från PostNord
Hjälppaket till Ukraina – våra viktigaste julpaket någonsin
För oss är det en självklarhet att hjälpa människor som är utsatta genom att stötta och bidra med våra transport- och logistiktjänster. Nu erbjuder vi fri frakt för alla privatpersoner som vill skänka förnödenheter.
Ukrainska posten har vädjat om hjälp med förnödenheter till det ukrainska folket från andra postoperatörer i Europa. Det rådande kriget har gjort att distribution- och logistikflödena i landet ligger nere på många håll. Trots detta har Ukrposhta inga planer på att sluta utföra sitt viktiga samhällsuppdrag. Tvärtom vill de visa medborgarna och omvärlden att det ukrainska samhället fortfarande kämpar för sitt land och sina medborgare. De vill så långt det är möjligt kunna fortsätta sin verksamhet, trots pågående krig, och på de sätt de kan bidra till att underlätta vardagen för befolkningen i Ukraina.

Vintern har anlänt till Ukraina och behovet av viktiga förnödenheter större än någonsin. Vi gör det därför möjligt att skicka paket med humanitär hjälp utan kostnad till uppsamlingsplatsen vid gränsen till Polen. Distributionen kommer gå till så att paket med förnödenheter lämnas in på ett av våra Företagscenter och transporteras sedan till en central i Polen. Därifrån kör ukrainska posten in hjälpen till medborgare som är kvar inne i Ukraina och har ett stort behov av hjälp. Hjälporganisationer på plats ser till att ditt paket sprider värme där det behövs bäst.

Vad ska du skicka?
Mat
- Konservburkar, t.ex. ravioli, tonfisk, köttfärssås, tomatsås, soppor, frukt- och bärkonserver.
- Snabbnudlar och torr pasta.
- Kakor, energibars och choklad.
- Te och kaffe.

Barnmat
Välling och gröt.

Mat till husdjur
Foder i konservburk eller torrfoder i obruten förpackning.

Hushållsprodukter
Hela och rena, t.ex. sovsäckar, kuddar, täcken, termiska muggar och soppåsar.

Hygienprodukter
Nya produkter i obruten förpackning, t.ex. tandkräm, tandborstar, tvål, våtservetter och hygienprodukter för kvinnor.

Medicinprodukter
T.ex. bandage, sterila kompresser och plåster.

Elektronik
T.ex. powerbank*, batterier* och walkie-talkie.

Vinterkläder
Vinterskor (storlek 40-47), varma strumpor (herr), mössor, handskar, termounderkläder, fleecetröjor, underkläder, varma mörka jackor.

Du får inte skicka
färskvaror
vätskor som inte är i en konservburk
farligt gods.
*Powerbanks och batterier kan i vissa fall räknas som farligt gods. Hjälpsändningarna som går till Ukraina går dock i ett särskilt flöde där powerbanks och batterier är tillåtna.

Så här går det till
Privarpersoner kan skicka paket med förnödenheter på upp till 20 kilo och med max storlek som en” vanlig flyttkartong”. Max två paket per inlämningsställe.

Paketen lämnas in på PostNords företagscenter och skicka utan kostnad till Ukraina. Det går inte att lämna in dessa paket hos ombud eller lantbrevbärning.

På paketets utsida ska innehållet framgå för att underlätta sorteringen. 

Inlämning sker på PostNord företagscenter
Kärrastrandvägen 111
451 76 Uddevalla
Tel: 077-133 33 10