Foto: Magnus Aronson/IKON

Sjukhuskyrkan Falun

Sjukhuskyrkan finns för dig som är patient, närstående eller personal på Falu lasarett. För samtal om livssituation, oro, sorg, eller för hjälp med förbön och andakt. Om du behöver ta en paus eller hämta kraft är du välkommen till en stilla stund i kapellet, som är öppet dygnet runt.

Du som är patient, närstående eller personal

Välkommen att ta kontakt med oss när du funderar över din livssituation, när tillvaron förändras och existensen gör sig påmind. När du vill samtala om svåra saker, oro, sorg, ångest, tro, tvivel... När du önskar ha hjälp med förbön, riter och andakter när människor du känner ansvar för behöver ditt stöd, och du önskar väg-/handledning.

Vi för inga journaler och har tystnadsplikt. Sjukhuskyrkan kan också samverka med aktörer inom den öppna vården.

Vi kan också förmedla kontakt med din hemförsamling eller med företrädare för andra kyrkor, samfund och religioner.

I Dalarna finns Sjukhuskyrkan i Avesta, Falun, Ludvika, Mora och Säter. Läs mer klicka här

Andakt - välkommen till en stilla stund varje tisdag

I S:t Lukas kapell, i Falu lasarett, hålls andakt och meditation varje tisdag 09.00-09.30. Kapellet hittar du en trappa ner, när du har passerat receptionen vid lasarettets huvudentré.

Här finns också vår expedition och samtalsrum.

Sjukhuskyrkan kan också hjälpa till med enskilda andakter och gudstjänster efter önskemål och särskild kontakt. Det kan gälla förbön, nattvard, andakt vid någon närståendes dödsbädd eller död, namngivningsritual, krisdop etc.

Du som är patient eller närstående

Som patient eller närstående kan du behöva hjälp eller stöd. Inte sällan är ett besök på en mottagning eller inskrivning på en avdelning förknippat med oro och osäkerhet. Tankarna är många när vi väntar på eller genomgår behandling. Ibland blir vi tvungna till perspektivskifte.

Personalstöd

Sjukhuskyrkan har som uppgift att också stötta dig som jobbar i vården.

Stödgrupper för barn och unga i sorg

När det inträffar ett dödsfall i familjen blir ingenting sig likt. Då kan det vara en hjälp att träffa andra som varit med om samma sak som vet vad det handlar om. Vi erbjuder åldersindelade grupper för barn och unga.

Personal och information om sjukhuskyrkan

Maria Näslund, sjukhusdiakon, arbetsledare

David Edman, sjukhuspräst

Judith Lindenmo, sjukhusdiakon

Ingrid Silfverin, sjukhuspräst

Lars-Gunnar Skogar, pastor

Thomas Isaksson, kantor/kyrkomusiker
e-post

Vår gemensamma e-postadress är sjukhuskyrkan.falun@regiondalarna.se

Du kan också nå oss via sjukhusets växel på 023-49 00 00.
I akuta fall har vi beredskap efter kontorstid, detta gäller då endast sökning via sjukhusets personal.

Informationsfolder och verksamhetsberättelse

Hämta Sjukhuskyrkan Faluns informationsfolder för utskrift - klicka här

Verksamhetsberättelse 2020 Sjukhuskyrkan Falu lasarett - klicka här

Barnhänder

”I den här gruppen är ingen ensam”

Det är det svåraste och viktigaste arbete man kan tänka sig. När döden drabbar familjer blir ingenting sig likt igen. Att låta föräldrar och barn gå i parallella samtalsgrupper har visat sig vara ett sätt att hjälpa både vuxna och unga att ta sig igenom det svåra. Två diakoner i sjukhuskyrkan Falun och en diakon på Gotland berättar.

Avslutning för stödgrupp för barn och föräldrar i sorg

Utanför Stefansgården i Falun flyger ballongerna i olika färger mot skyn. Varje ballong har en hälsning till en förälder eller ett syskon som har dött. Det är avslutningsdagen för en stödgrupp för barn/unga och föräldrar i sorg.