Foto: Johannes Frandsen/IKON

Pilgrimsvandring

Under en pilgrimsvandring får man gå långsamt. Slippa jäkta och slippa känna krav. Ta gärna en promenad längs pilgrimsstigen i Hosjö eller promenadstigen runt Kyrkbytjärn i Vika. Det finns många fina pilgrimsleder i Västerås stift (Västmanland och Dalarna) att upptäcka.

Pilgrimsstigen i Hosjö

Under en pilgrimsvandring får man gå långsamt. Slippa jäkta och slippa känna krav. Förhoppningen är att du som vandrar pilgrimsstigen i Hosjö ska känna att det ger dig en positiv upplevelse, att den vilsamma vandringen ger ro i själen. Starta vid Hosjö kyrka och följ skyltarna.

Pilgrimsvandring

Pilgrimsvandring kan beskrivas som en inre och yttre vandring samtidigt. Den yttre vandringen ger utrymme för en inre resa, från huvud till hjärta. Tid att reflektera över hur vi lever vårt liv. Pilgrimstempot ger möjlighet till både kroppslig och andlig återhämtning.

Pilgrimens sju nyckelord

• friheten

• enkelheten

• långsamheten

• tystnaden

• bekymmerslösheten

• delandet

• andligheten

Läs mer om de sju nyckelorden

Pilgrimspsalm

Ladda ned psalmen som poeten Ragnwei Axellie skrev inför det nationella pilgrimsmötet vid Loka Brunn.
Pilgrimspsalm

Personligt föredrag om Pilgrimsvandring som gåva

- Tankarna klarnar när man vandrar, oavsett om det är över åkrar och fält i Torsång eller längs klosterleder i Östergötland. Så började vår inbjudne föredragshållare Anders Litborn, emeritipräst, sitt personliga föredrag i Hosjö församlingshem den 7 november.

Stor uppslutning vid årets Birgittavandring

Från Hosjö kyrka till klostret Birgittagården gick den traditionsenliga pilgrimsvandringen i samband med Birgittadagen. Det kyliga vädret avskräckte inte, årets vandring lockade flera nya och nöjda deltagare.

Gökottevandring upp på Stabergs klack 30 maj

Solen sken då ett 15-tal deltagare stretade på i den steniga uppförsbacken, som Monika Holmgren så påpassligt döpte till Botgöringen. Sen följde Pelarsalen, Insteget och till sist var vi uppe i en ”kyrka utan tak”. Utsikten är sevärd!

Inlandsbanan – en resa som ger tid för tankar

Ett tjugotal åhörare hade samlats i Hosjö församlingshem den 21 mars, för att lyssna till Lena Olais föredrag om Inlandsbanan. Lena gjorde sin resa på sex dagar och beskrev många roliga episoder och tänkvärda reflektioner.

Birgitta skänkte sol över dagen

Några rader om vandringen från Hosjö kyrka till Birgittagården den 7 oktober, en härligt solig höstdag.

Invigning av pilgrimsstigen samlade folk i Hosjö

Trots ett ihållande regn kom nära 50 personer från många olika platser i Falun med omnejd, för att delta i invigningen av pilgrimsstigen på Hosjö kyrkogård den 12 augusti.

Pippi på pilgrimsvandring - gökotta i Staberg

Klockan var åtta på Kristi himmelsfärdsdag 10 maj. Vid världsarvet Gamla Staberg hade ett tjugotal personer mött upp för att hänga med på pilgrimsvandring upp på Stabergs klack. Molnfri himmel och strålande sol, nyutspruckna björkar och fågelkvitter gjorde vandringen behaglig, fast det var ganska stenigt bitvis och lutade uppför. Vägen upp till klacken var 1,5 km och stigningen cirka 80 meter.

Hildegard av Bingen - naturvetare tondiktare och teolog

Den 26 oktober höll diakon Kristina Björklund från Bjursås församling en föreläsning om Hildegard av Bingen, inbjuden av Pilgrimsgruppen i Vika-Hosjö församling.