Lyssna

Provtryckning av gravstenar

Under våren görs provtryckning av gravstenar på flera av pastoratets kyrkogårdar. Här finns svar på några av de vanligaste frågorna kring arbetet

Varför måste gravstenar provtryckas?
Dåligt förankrade gravstenar kan utgöra en fara både för besökare och anställda. Som huvudman för begravningsverksamheten i Falköping är Svenska kyrkan skyldig att se till att kyrkogårdarna är säkra miljöer. Pastoratet följer de riktlinjer för stensäkringsarbete som tagits fram av Centrala Gravvårdskommittén (CGK). Där är rekommendationen att gravstenar över 30 centimeter provtrycks vart femte år.


Vad kontrolleras vid en provtryckning?
Gravsten och sockel ska tåla ett tryck av 35 kilo och får inte luta för mycket i förhållande till sin höjd. Det ska också finnas minst två rostfria dubbar i rätt tjocklek som håller ihop stenen med fundamentet.  


Vad görs om en sten inte klarar kraven?
Om en gravsten utgör en fara måste den omedelbart säkras eller läggas ned. Detta görs av kyrkogårdsförvaltningen. Därefter informeras gravrättsinnehavaren skriftligen. Det är gravrättsinnehavarens ansvar att åtgärda en osäker gravsten.


Varför täcker inte begravningsavgiften gravstenssäkring ?
En gravplats måste inte ha en gravanordning (som till exempel en gravsten). Om
gravrättsinnehavare väljer att ha en gravanordning är den innehavarens egendom.  Medel ska inte tas från begravningsavgiften, som alla betalar, för att täcka kostnader som ligger på enskilda gravrättsinnehavare. 

Frågor om stensäkring kan ställas till Martin Frogmark, telefon 076-778 77 20 eller martin.frogemark@svenskakyrkan.se.