Vad är kyrkovalet?
Kyrkovalet är egentligen tre olika val: till kyrkofullmäktige, till stiftsfullmäktige och till kyrkomötet. Det är de beslutande organ som styr församlingen eller pastoratet, stiftet och Svenska kyrkan på nationell nivå. Det motsvarar ungefär kommun, region och riksdag.
Vad röstar man på?
De grupper som ställer upp i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper. I likhet med politiska partier har de program, ideologiska och teologiska inriktningar och önskemål kring vad Svenska kyrkan ska arbeta mer eller mindre med.
Vilka nomineringsgrupper som kandiderar i valet i Falköpings pastorat presenteras efter den 1 juni 2025 när Stiftsstyrelsen fastställt grupp- och kandidatförteckningar.
Hur mycket makt har nomineringsgrupper och de personer som väljs?
Det spelar stor roll vilka nomineringsgrupper och personer som väljs. På lokal församlingsnivå påverkar det direkt vad kyrkan på orten gör för satsningar och prioriteringar.
På regional stiftsnivå fattar man beslut om bidrag till renoveringar av kyrkor, samordning av olika typer av stöd för till exempel härbärgen vintertid, stöd för funktionsnedsatta, hjälp till flyktingar och integration, klimatsatsningar och så vidare.
På nationell nivå fattas övergripande beslut som påverkar hela Svenska kyrkan. Ett sådant exempel är vilka psalmer som ska finnas med i psalmboken. Ett annat exempel är den så kallade samvetsklausulen om hur enskilda präster och diakoner får förhålla sig till frågor som kvinnliga präster eller samkönade äktenskap.
Vem får rösta?
Du ska vara medlem i Svenska kyrkan och ha fyllt 16 år senast på valdagen. Runt den 15 augusti plockar man fram de så kallade röstlängderna, där alla röstberättigade medlemmar står med.
Hur röstar man?
Alla som får rösta får hem ett röstkort till den adress där man är folkbokförd. På röstkortet står det vilken vallokal du ska rösta i på valdagen. Du behöver ta med dig röstkort och legitimation för att kunna bevisa att du är du.
Över hela landet kan du förtidsrösta från och med den 8 september och till och med valdagen den 21 september. Du behöver ta med dig ditt röstkort och legitimation. Röstar du via bud eller brevröstning behöver du ett brevröstningspaket, som du kan hämta eller skicka efter från församlings- eller pastorsexpeditionen, stiftskansliet eller kyrkokansliet.
Vill du arbeta i kyrkovalet?
Kyrkovalet är ett stort samverkansprojekt. Över hela landet hjälper tusentals personer till att genomföra valet. Vill du vara med?
Som röstmottagare (8-21 september 2025) bemannar du någon av lokalerna för förtidsröstning. Där får du ta emot förtidsröster, hjälpa röstande tillrätta och sköta om lokalen.
Som valförrättare (21 september 2025) jobbar du i en vallokal på valdagen, där du tar emot röster, håller ordning i lokalen och hjälper väljarna till rätta. I uppdraget ingår även att räkna rösterna efter stängning.
För att bli röstmottagare eller valförrättare måste du gå en obligatorisk utbildning. Du får också skriva på en tystnadspliktsförbindelse.
Låter det intressant? Kontakta valsamordnare Linda Söderberg, så berättar hon mer!
0515-77 63 35 eller linda.soderberg2@svenskakyrkan.se
Kandidera i kyrkovalet!
Var med och påverka kyrkans framtid. Ställ upp som kandidat!
Kyrkovalet är viktigt eftersom Svenska kyrkan är en demokratisk folkkyrka som är beroende av människors engagemang. I kyrkovalet har du och andra möjlighet att påverka. Det här krävs av dig för att få kandidera.
Du behöver:
• Tillhöra Svenska kyrkan
• Vara döpt eller ha varit förtroendevald*
• Ha fyllt 18 år senast på valdagen och vara kyrkobokförd i en församling i Sverige.
Nästa steg
Uppfyller du kraven är nästa steg att antingen kontakta en befintlig nomineringsgrupp eller att bilda en ny. Läs mer om hur du gör på valwebbben: www.svenskakyrkan.se/kyrkoval.
* Övergångsbestämmelser finns för den som valts till förtroendevald innan den 1/1 2000. Läs mer på valwebben.