Palmsöndagen inleder Stilla veckan
Palmsöndagen inleder Stilla veckan. Vi firar Jesu intåg i Jerusalem och hur folket tog emot honom som en kung, som Messias. Jesus red in i Jerusalem på en åsna, ett djur för fattigt folk. Folket mötte honom genom att breda ut sina mantlar på vägen och de skar palmkvistar från träden och strödde på marken.
Skärtorsdagen – minnet av den första nattvarden
På Skärtorsdagen firar vi minnet av den första nattvarden. Mässan börjar i glädje över att få fira nattvard i gemenskap och slutar i sorg över att Jesus blir förrådd. Altaret kläds av som en symbol för att Jesus värdighet tas ifrån honom.
Långfredagen – Jesu korsfästelse och död
Långfredagen firas till minne av Jesu korsfästelse och död. Jesus dog inte på korset för sina egna synders skull. Gud offrade sin egen son för att sona hela världens synd, både då och nu.
Långfredagens gudstjänst präglas av tystnad och sorg över Jesu lidande och död. Kyrkklockorna ringer inte och orgeln används inte i gudstjänsten.
Påskafton - ljusets seger över döden
I och med påsknattsmässan mellan påskafton och påskdagen går vi in i påsken. Vi firar ljusets seger över döden.
Under påsknattsmässan tågar församlingen tillsammans in i en mörk kyrka. Längst fram bärs påskljuset som symboliserar Jesu uppståndelse. Inne i kyrkan tänder alla var sitt handljus. Vi hälsar varandra med påskhälsningen:
Kristus är uppstånden. Ja, han är sannerligen uppstånden.
Annandag påsk
Efter uppståndelsen visade sig Jesus för sina lärjungar som lät sig övertygas om att han verkligen uppstått från de döda. Under annandagen läser vi i kyrkan om flera av dessa möten.
Jenny Wollin