Lyssna

Remmarlövs gamla och nya kyrkogård

Karta över Remmarlövs gamla och nya kyrkogård

Remmarlövs kyrka - kort historik

Remmarlövs medeltida kyrkan var byggd i romansk stil. Den hade tjocka stenväggar, långhus, kor och ett något senare tillbyggt vapenhus. Långhuset hade stickespånstak och koret blytak. Kyrkan som troligen uppfördes under sent 1100- eller tidigt 1200-tal fick aldrig något torn, däremot fanns ett klockhus i den nordvästra delen av kyrkogården.  

Kyrkan for illa under de dansk-svenska krigen under 16-1700-talet och låg därefter närmast i ruiner. Vid mitten av 1700-talet renoverades den och kunde åter tas i bruk. Kyrkan, som bara var 14 meter lång och 6 meter bred, var vid mitten av 1800-talet både för liten för den växande befolkningen och återigen i dåligt skick. Församlingen tog efter många och långvariga diskussioner beslutet att man skulle bygga en ny kyrka. För bygget förvärvade församlingen ett stycke mark i den västra utkanten av byn. I väntan på beslutet om det nya kyrkbygget hade den gamla kyrkan förfallit ytterligare. Vid den slutliga planeringen för den nya kyrkan tog man därför beslut om rivning. I samband med uppförandet av den nya kyrkan år 1893 revs både den gamla medeltidskyrkan och klockhuset.  

Läs mer om Remmarlövs kyrka här >

Gamla kyrkogården

För att komma till den gamla kyrkogården behöver man passera den gamla byskolans tomt. Skolan är idag en privatägd bostad. Utmed tomtens östra sida ligger en samfälld fastighet från Virkevägen in till kyrkogården vilket ger allmänheten tillgänglighet till kyrkogården. På grinden in till skolans tomt finns en välkomnande skylt till kyrkogården.

På den gamla kyrkogården är de flesta gravplatserna omlagda till gräs och idag återstår endast tre med synlig avgränsning.

Nya kyrkogården 

Eftersom Remmarlövs kyrka och kyrkogård invigdes i slutet av 1800-talet representerar de flesta av de äldregravvårdarna stilar från tiden kring sekelskiftet 18/1900 och en bit in på 1900-talet. Detta var samtidigt en period då lantbruket efter 1800-talets skiften och med ny teknik och odlingsformer börjat blomstra. Merparten av gravplatserna ide fyra stora gravkvarteren söder om kyrkan representerar familjer knutna till lantbruket och till den goda jorden.

Remmarlövs nya och gamla kyrkogård - Info och historik

Här hittar du mer utförlig information och historik om Remmarlövs nya och gamla kyrkogård i text och bild (pdf).