Denna artikel är ursprungligen publicerad i vårt församlingsblad. Du kan läsa fler artiklar från tidigare nummer här >>

Långt hemifrån men ändå hemma
Alla människor på jorden, föds in i någon form av familj. Genom historien har familjen varit den samhällsgrundande gemenskapen, oavsett kultur och religion. De flesta av oss stannar kvar i den miljö vi föds in i, nära familj, övrig släkt och vänner.
[Publicerad 2017-11-25}
Krig, svält och andra kriser har fått människor i alla tider att fly från sina hem, sitt land, sin familj. 2015 upplevde Europa efterkrigstidens största flyktingströmmar. Miljoner människor tvingades lämna den plats som var deras på jorden. Sverige och många andra länder fick öppna sina gränser och ta emot tusentals familjer eller ensamkommande som fick lämna sitt eget för en oviss framtid. Det öppnades asylboenden och många svenskar öppnade sina hem.
Vi har träffat Eva Suikkonen i Marieholm som bjöd på en generös och varm intervju om hur hennes och sambon Johans familj ser ut sedan 1,5 år. Eva och Johan har två barn var sedan tidigare relationer, Eva har också två barnbarn. Nu finns i familjen också Fazel och Sayed Jawad, båda 18 år. Evas vuxna barn är utflugna och Johans barn bor i Marieholm med Eva och Johan varannan vecka.
Genom Företagsmix i Eslöv blev Eva och Johan vänfamilj till Fazel. Det ”klickade” direkt och de började träffas ett par ggr i veckan, ibland för olika aktiviteter med den stora familjen, ibland för en middag och för att lära känna varandra och för att träna svenska. Fazel bodde då på ett HVB-hem (hem för vård och boende) där man kan bo tills man fyller 18. Fazel blev snabbt en i familjen.
Eva och Johan hade bestämt från början att deras engagemang inte fick gå ut över familjen utan att Fazel fick hänga med i familjens tidigare rutiner och traditioner, vilket han mer än gärna har gjort.
Dagen skulle komma då Fazel skulle fylla 18 år, vilket innebär att man inte längre får bo på HVB, utan kan flyttas till någon annan kommun, nära eller långt bort. Man kan inte gå kvar i sin skola, behålla vänner och så vidare. Då bestämde Eva och Johan att låta Fazed flytta hem till deras gästrum i Marieholm och därmed bli skriven i Eslövs kommun och kunna gå kvar i sin skola. Eftersom de kände varandra sedan 6 månader och förtroendet dem emellan var stort, gick det smidigt och har fungerat mycket bra.
Fazel, från Afghanistan, som inte har någon ursprungfamilj kvar i livet, fick en ny familj i Marieholm. Fazel kom till Sverige när han var 17, men hade varit på flykt sedan han var 13.
Någon tid därefter behövde också Fazels kompis Sayed Jawad, som nu skulle fylla 18, en familj. Efter samtal var han också han välkommen till den stora familjen. Ingen av dem har fått uppehållstillstånd (ett avslag är under överklagande) och det är sånt som Eva och Johan tänker på och oroar sig över när de inte kan sova. Innan man fått uppehållstillstånd är man inte med i det svenska systemet.
En av världens mest kända flyktingar är Jesus. Med fara för livet flydde Josef och Maria med sin nyfödda son till Egypten. De bar på samma rädslor, osäkerhet och sorg, som dagens flyktingar. Samma hemlöshet och samma längtan att få komma hem igen.
På våra frågor om svårigheter, eventuella fördomar eller andras reaktioner tycker Eva att det varit ganska lugnt. Om någon tänker eller tror något så är det att man tjänar pengar på att ta emot ensamkommande. Men, man får inga pengar för ungdomar över 18. Inte heller bidrag till ombyggnad av hemmet. De båda pojkarna får 1700 kronor per månad vardera från Migrationsverket som ska räcka till deras behov av mat, kläder med mera.
Glädjen är däremot större! Deras familj är berikad av nya intryck, vänskap, kunskap och kanske att de bidragit till något större. Kanske något som man kan kalla för ”medlevarskap”.
En av världens mest kända flyktingar är Jesus.
Med fara för livet flydde Josef och Maria med sin nyfödda son till Egypten. De bar på samma rädslor, osäkerhet och sorg, som dagens flyktingar. Samma hemlöshet och samma längtan att få komma hem igen.
På ett sätt kan man säga att Jesus aldrig riktigt kom ”hem” igen. Visst växte han upp efter återkomsten och lärde sig snickra med Josef, men bar redan som tolvåring på en ny sorts hemlöshet. Han kom från kärlekens och livets Gud och var kallad till befria världen från alla missade mål som människan åstadkommer, om och om igen.
Den uppståndne Mästaren finns i var människa som öppnar sitt hjärta, söker livets mening och goda innehåll. Flyr med flyktingen, gråter med den som sörjer, lider med den som lider, men gläds också med alla som kämpar för att goda krafter ska segra och goda mål inte ska missas. Jesus flyr även från den kyrka som stänger ute den sökande och behövande medmänniskan. Vi är alla, som vill följa efter, kallade att älska varandra.
Jesus stannar gärna där vi bryr oss om varandra, ger nytt mod och hopp inför framtiden, men han är alltid på väg till dem som behöver honom mest. Det kan vara du eller jag.
/ Text: Monica och Tommy Qvennerberg