Svenska kyrkan i Enköpings pastorat har fattat beslut om att uppmärksamma miljö- och klimatfrågor vid olika samlingar. Det gör man utifrån den senaste församlingsinstruktionen från 2023. Visionen är ambitiös och engagerar stora som små och är nödvändig för att bidra till en hållbar kyrka.
Klimatförändringarna är en av de största utmaningar som mänskligheten står inför. Sedan drygt fyra år har Svenska kyrkan som organisation ambitionen att följa en färdplan för klimatet för att vara klimatneutral till år 2030. Sedan 2024 är ett av delmålen att som kyrka möjliggöra mötesplatser där människor kan delta i samtal och förändra sina värderingar avseende en ensidigt antropocentrisk livsförståelse och ett engagemang för naturens rättigheter. (Antropocentrism betyder att man ser på naturen som att den står i människans tjänst – att människan står högre än naturen och därför har rätt att utnyttja den).
– Att delta i samtal gör att alla kan bidra, men att bidragen kan se ut på olika sätt. säger Beatrice Johansson.
Svenska kyrkan i Enköpings pastorat har sedan i slutet av september inlett mötesplatsen Grön kyrka. Den har som fokus att dela insikter, lära sig tillsammans och få verktyg att inspirera ännu fler.
– Att vara engagerad lokalt är viktigt för mig där de konkreta förändringarna och skillnaderna syns tydligare, säger Beatrice Johansson, deltagare i Grön kyrka.
Mötesplatsen Grön kyrka har ambitionen att under höstens träffar läsa biskop Andreas Holmbergs herdabrev “Gud såg att det var gott – att vara människa och kyrka i klimatnödens tid” från 2023.
Gruppen satsar på att samtala om sju nycklar till omvändelse för att kunna öka vårt engagemang för klimatet och vårt bidrag till Enköpings pastorat.
– Tillsammans delar vi intresse för att göra skillnad i den egna miljön och det börjar oftast med en värderingsförändring och ökad medvetenhet, säger Beatrice Johansson.