Våra musiker

I Engelbrekts församling arbetar sju anställda musiker. Alla med gedigna utbildningar, erfarenheter och meriter samt med bagaget fullt av internationella priser och framgångar.

Foto: Mats Håkanson

Kerstin Alling

är organist. Pappan var prost och mamman organist, så kyrkan och musiken har alltid varit en naturlig del av hennes liv. Hon är ansvarig för musikverksamheten i Hjorthagens kyrka med dess barn- och vuxenkörer, orgelelever, kulturlördagar och musikgudstjänster. Hon spelar lika gärna Bach som Gershwin och då hon inte spelar, springer hon troligen i joggingspåret. Tidigare har hon varit anställd i Värmdö- och Danderyds församlingar. Född på Marstrand, uppvuxen i Halland, har sedan bott 20 år på Rindö utanför Vaxholm, men är sedan nyligt fastlandsbo. Ibland plockar Kerstin även fram sin cello. Nu längtar hon efter att mötas i kyrkan genom musiken.

Karin Bäckström. Foto: Mats Håkanson

Karin Bäckström

har gedigen erfarenhet från bl a Adolf Fredriks musikklasser och Adolf Fredriks Flickkör av att arbeta med körer i alla åldrar och har i Engelbrekts församling byggt upp en välrenommerad verksamhet med ett brett spektra av körer i olika åldrar och med olika inriktningar. Kännetecknande för körerna är den höga graden av precision, dels genom den väl intonerade genomskinliga körklangen, en vokal färdighet som grundläggs redan i de lägre åldrarna, dels den genomgripande musikaliska gestaltningen som har rönt stor uppskattning vid såväl gudstjänster, konserter och i tävlingssammanhang. Bland konserterna kan nämnas den årligen återkommande Från mörker till ljus som framförs varje år inför flera tusen åhörare. Meritlistan över tävlingsframgångar är lång och bara under det senaste tiden har Engelbrekts Unga Röster vunnit guld i de båda klasser de ställde upp i under EM i körsång i Norrköping 2023. Karin har även byggt upp musikmässan Engel Live, där hon leder pop- och soulensemblen The Modern Sound som tolkar en känd artist/popgrupp.

Namn: Karin Bäckström
Anställd sedan: Augusti 2016
Instrument: orgel, piano, Bibel-konkordans
Favorittonsättare: Den musik jag för tillfället håller på med.

Bengt Eklund. Foto: Mats Håkanson

Bengt Eklund

är organist och körledare i Engelbrektskyrkan där han leder Engelbrekts kammarkör och Camerata Engelbrekt. Bengt har sakta men säkert sedan 14-årsåldern vuxit in i kyrkomusikeryrket genom att ofta vikariera på söndagar i en massa olika kyrkor i sin ungdom. Först vid 27-års ålder tog han steget fullt ut och började studera på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, dessförinnan verkade Bengt som VVS-ingenjör. Sedan 1996 är han medlem i Radiokören vilket har varit och är en ständig fortbildning för honom i dirigerandet då han under ett otal turnéer och konserter har fått sjunga under och uppleva de kanske allra främsta dirigenterna i vi har. På fritiden när den då och då uppstår försöker Bengt ägna sig åt längdskidåkning då han ibland lyckats bemästra latheten.

Namn: Bengt Eklund
Anställd sedan: 2004
Instrument: Orgel, piano, elgitarr, elbas samt diverse snickerimaskiner
Favorittonsättare: Svår att ringa in men oftast kretsar det kring de tre B-na: d v s Bach, Beethoven och Brahms.

Tonja Orheden.

Tonja Orheden 

ansvarar för och leder barnrytmiken i Engelbrektskyrkan och i Hjorthagskyrkan. Sedan 2022 leder hon även kören Ropstenarna i samma kyrka. Tonja är musikpedagog och älskar glädjen i att musicera tillsammans, gärna över åldersgränser. I början av 90-talet var hon med och byggde upp babyrytmik- och musiklekverksamheter ute i Stockholm stifts församlingar och för det arbetet mottog hon Stockholms stads kulturstipendium. Tonja har även ett förflutet som pedagog på Kulturama och Danscompagniet vid Fridhemsplan. Hon brinner alldeles speciellt för musikforskning inom områdena medicin och hälsa och hur musik med fördel kan användas som arbetsverktyg i socialt, medicinskt och diakonalt arbete. 

Tonja bor söder om Stockholm och har fyra barn och ett barnbarn. Är hon inte på jobbet så kanske hon sjunger på Ersta Hospice, löser korsord, bakar amerikanska bakverk, vandrar i naturen eller deltar i nån böljande konversation. 

Anställd sedan: 2010
Instrument: Piano, slagverk och så har jag just köpt ett dragspel… 
Favorittonsättare: Ryuichi Sakamoto, Joe Hisaichi, Ennio Morricone, Stevie Wonder, Me’Shell Ndegeocello, Prince, Rachmaninoff…..listan är lång och brokig 

Stefan Therstam. Foto: Mats Håkanson

Stefan Therstam

är organist i Engelbrektskyrkan och har det huvudsakliga ansvaret för orgelspelet på gudstjänster och konserter. Där kan man ta del av hans specialitet: orgelimprovisation. Det är en konstform med rötter från före fader Bachs tid och innebär att organisten komponerar musiken direkt i stunden vid klaviaturen. Stefan spelar, förutom i Engelbrektskyrkan, också många konserter runt om i landet och internationellt. Att undervisa unga blivande organister har han ägnat sig åt sedan många år och han är sedan 20 år tillbaka professor i orgel vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Stefan känner en stor glädje och stolthet i att få ha ansvaret för Engelbrektskyrkans magnifika orgel - Stockholms största kyrkorgel. Yrkesmusiker har sällan tid för annat än musiken, men när Stefan inte spelar så ägnar han sig åt sin passion för matlagning.

Namn: Stefan Therstam 
Anställd sedan: September 1999.
Instrument: Orgel, piano och kökskniv.
Favorittonsättare: Inga specifika, men 1900-talets tonsättare utgör en guldgruva av kreativt musikskapande.

Fredrik Winberg

är ny körledare i församlingen sedan augusti 2022, och leder Hjorthagens Kammarkör. I övrigt verkar han sedan tjugo år tillbaka för att trygga  återväxten bland unga körsångare genom sitt arbete som musiklärare på Adolf Fredriks musikklasser. Där leder han sedan 2017 även Adolf Fredriks Flickkör. Eventuell fritid ägnas gärna åt läsning, matlagning och att utöva hantverk för att hålla en 200-årig gård vid liv. Fredrik spelade från början fiol och altfiol, sedan fusk i det mesta. Sången är det som ligger honom närmast hjärtat. Den svenska folkmusiken tycker han speciellt mycket om, »och ibland känns det som att det knappt hade behövt skrivas någon mer musik efter Monteverdi. Men å andra sidan hade vi då inte kunnat sjunga Schnittke«.

Namn: Fredrik Winberg
Anställd sedan: Augusti 2022.
Instrument: Sång
Favorittonsättare: »Den frågan är nästa omöjlig att svara på. Men inom mitt älsklingsområde körsången så landar jag i Ingvar Lidholm.«