Foto: Mats Håkanson

Sommarorgel i Engelbrekt 2023

Nyhet Publicerad Ändrad

Från den 6 juli till den 31 augusti blir det prominenta gästspel på Engelbrektsorgeln. Organisterna kommer från olika delar av Sverige såväl som från Husum i Tyskland och Åbo i Finland.

Det är nästan magiskt att en sommarkväll promenera upp mot det gamla »kvarnberget« där Engelbrektskyrkan ligger sedan 1914. Och att där, i en av Stockholms vackraste byggnader, få ta del av underbar musik i en underbar arkitektur. Njutning för både öga och öra. Och balsam för själen. 

Lika magiskt är kvällsljuset som en sommarkväll letar sig in genom kyrkfönstren. Då är det underskönt att slå sig ned i en bänk och njuta av vår fantastiska orgel. Denna Stockholms största kyrkorgel trakteras på sommaren traditionsenligt av några av Sveriges bästa organister. I år har de dessutom sällskap av internationella gäster från bland annat Finland och Tyskland.

Under hela nio torsdagskvällar kl 19 kan du njuta av det klangfyrverkeri och dynamiska spektrum som bara kan frambringas av en riktigt stor orgel i en stor akustik. En upplevelse som inte går att fånga i en inspelning, utan måste upplevas »live«. Dessutom är det fri entré till alla våra sommarkonserter. 

Läktarorgeln i Engelbrekt är vi mycket stolta över. Den byggdes 1964 av den svenska orgelbyggarfirman Grönlunds i Gammelstad och renoverades 2012–15. De senaste två åren har den dessutom förbättrats och utökats något – allt för att bli en värdig klingande pendang till kyrkans unika arkitektur. Orgeln har 95 stämmor och går att läsa mer om här: Orgeln i Engelbrekt

Sommarorgel i Engelbrekt

Vad? Orgelkonsert
Vem? Se nedan
Var? Engelbrektskyrkan i Stockholm
När? Varje torsdag i juli och augusti kl 19–20
Dyrt? Nej, fri entré

6 juli: Robert Bennesh

Robert Bennesh är domkyrkoorganist i Lunds domkyrka där han har det övergripande ansvaret för domkyrkoförsamlingens musikverksamhet. Robert avlade organistexamen vid Musikhögskolan i Malmö 2009 och fördjupade sina studier inom ramen för masterutbildningen i kyrkomusik vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Han krönte sina studier med solistdiplom i orgel 2015 efter tre år vid Yale University, USA. Roberts är en flitigt anlitad solist, ackompanjatör, orkestermusiker och kormästare. Han är också projektledare för den regionala orgel-festivalen Skånes orgelveckor, ordförande för Kyrkosångsförbundet i Lunds stift samt sedan mars 2020 ordförande för Svenska kyrkans musikkommitté som arbetar med att ta fram en tilläggsvolym till den svenska kyrkohandbokens musikutgåva.

Robert spelar bl a Holbergmusiken av Edvard Grieg, Josef Rheinbergers Fantaisie-Sonate och brittisk orgelmusik.

13 juli: Gunilla Werner

Gunilla Werner är sedan april i år organist i Söderledskyrkan i Farsta efter 12 år i Nacka församling. Hon utbildade sig i unga år till pianopedagog och fick som 25-åring upp ögonen för orgeln. Hon har kyrkomusiker- och konsertorganistexamen från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där Erik Boström var hennes lärare. Gunilla rör sig fritt och obehindrat i flera olika genrer och har därför många olika sorters uppdrag som organist och pianist.

Gunilla Werner spelar Bachs a-mollkonsert efter Vivaldi, César Francks Pièce Héroïque samt verk av Max Reger och Otto Olsson.

20 juli: Kai Krakenberg (DE)

Kai Krakenberg är organist i Husum, Tyskland. Han föddes 1970 i Essen. Kai var elev till Heiner Graßt 1982-1992, som var hans enda orgellärare innan han började sina studier i sakral musik (orgel, piano och dirigering) vid Folkwang-College of Music i Essen med professorerna Gisbert Schneider och Gerd Zacher. Sedan april 2005 är Kai Krakenburg musikchef, kantor och organist i Mariakyrkan i Husum. Dessutom är han musikchef för kyrkodistriktet Nordfrisland. Kai har spelat Bachs kompletta orgelverk på 28 konserter i Mariakyrkan i Husum och hans personliga intresse fokuserar på den nordtyska skolans verk samt de stora orgelverken av tyska, franska och anglosaxiska/ amerikanska kompositörer. Som organist har han konserterat i nästan alla europeiska länder, Ryssland, Asien, samt USA och Kanada.

Kai spelar verk av Bruhns, Eben, Buxtehude, Whitlock och Dupré. 

27 juli: Tetyana Gamar

Tetyana Gamar arbetar som organist i S:ta Ragnhilds kyrka i Södertälje. Tetyana bedriver en omfattande konsertverksamhet som organist, pianist och kammarmusiker. Hon är född och uppvuxen i en musikerfamilj i Donetsk i Ukraina, där hon började sin utbildning till pianist vid Prokofievs musikakademi. Efter att ha flyttat till Sverige studerade hon först kyrkomusik vid Ersta-Sköndals högskola, samt därefter vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där prof. Ralph Gustafsson var hennes lärare i orgel. Studierna avslutades med konstnärlig masterexamen i orgel. Redan under studietiden gjorde hon flera uppmärksammade framträdanden såväl i Sverige som internationellt, bl a som solist i Joseph Rheinbergers andra orgelkonsert. I Donetsk gjorde hon ett bejublat framförande av Flor Peeters mycket krävande och sällan framförda konsert för orgel och stor orkester.

Tetyana spelar verk av Bach, Walther, Meck Mushel, Egebjer, Gardonyi Mazart samt Boëllman.

3 augusti: Carl Adam Landström och Stefan Therstam

Carl Adam Landström började spela orgel i Gränna vid tio års ålder och senare studerade vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, samt i Frankrike för François-
Henri Houbart. Han är nu organist i S:t Petri kyrka i Malmö och har medverkat på flera inspelningar och spelat vid Nobelfesten. Han har också bedrivit konsert-
verksamhet i Europa och Australien.

Stefan Therstam studerade även han vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och vidare för bl a Bernard Bartelink i Holland och André Isoir i Paris. Stefan är specialiserad på improvisation. Han vann den internationella orgelimprovisationstävlingen i Haarlem 1988 och är nu professor och ämnesansvarig i orgel vid Kungl. Musikhögskolan samt organist i Engelbrektskyrkan. Stefan har medverkat på flera inspelningar samt i radio och TV.

Program: Improvisationer – hommage à Anders Bondeman.

10 augusti: Ludvig Käll

Ludvig Käll studerar sitt sista år på masterutbildningen i kyrkomusik på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Han vikarierar i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm och har även verkat i Engelbrekts församling, med fokus i Hjorthagskyrkan. År 2021 avlade han sin kandidatexamen i kyrkomusik på KMH med uppsatsen »Wagnerskt orgelbrus«, på temat orgeltranskription. Våren 2023 färdigställde han sin masteruppsats om den bortglömde senromantiska tonsättaren Hans Fährmann, vilket speglar Ludvigs intresse att lyfta fram kvalitativa tonsättare som av olika anledningar inte spelas allt för ofta. Ludvig har studerat orgelspel för Joakim Andersson, Ralph Gustafsson och Maija Lehtonen, samt orgelimprovisation för Stefan Therstam. Han har konserterat som solist liksom ackompanjatör.

Ludvig spelar musik av bl a Sigfrid Karg-Elert, Josef Rheinberger och Max Gulbins.

17 augusti: Torvald Johansson

Torvald Johansson studerade 1976–1980 vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm med Olle Scherwin och Anders Bondeman som lärare i orgel. Vid examen belönades han med PA Berghs jeton. Senare improvisationsstudier för Anders Bondeman. Torvald är sedan 43 år organist och körledare i Strängnäs domkyrka, domkyrkoorganist från år 2000. Med Strängnäs domkyrkas oratoriekör har han framfört merparten av de stora kyrkomusikaliska verken såsom Bachs Johannes-och Matteuspassion samt Juloratorium och Magnificat, Otto Olssons Requiem, Verdis, Brahms och Rutters Requiem. 1985 gav han en serie om nio konserter med orgelverk av JS Bach och har flera gånger framfört César Francks samtliga orgelverk, senast i höstas samt medverkat i seriemässiga framföranden av Olivier Messiaens orgelverk. Han finns representerad på flera CD-skivor.

Torvald kommer att spela verk av Hilding Rosenberg, Messiaen, Wirén och Ravel. 

24 augusti: Markku Hietaharju (FI)

Markku Hietaharju är domkyrkoorganist i Åbo domkyrka och konstnärligt ansvarig för katedralens internationella sommarorgelfestival. Hans omfattande repertoar har resulterat i några anmärkningsvärda prestationer: 2013 framförde han Louis Viernes sex orgelsymfonier på sex dagar och 2017 spelade han vid 21 konserter Bachs samtliga orgelverk. Han har framträtt i en mängd europeiska länder och har mottagit flera stora stipendier och utmärkelser; bl a finska statens stora konststipendium tre gånger. Han är ofta anlitad som jurymedlem vid internationella tävlingar, samt som konsult vid orgelbyggnationer. Hans pedagogiska gärning inkluderar en mångårig verksamhet som orgellärare vid Sibelius-akademien.

Markku spelar verk av Franck, Langlais, Bach och Vierne.

31 augusti: Ulric Andersson 

Ulric Andersson har en bred och mångfacetterad musikerbana. Han har haft en internationell karriär som operasångare och sjungit de flesta stora operarollerna. Ulric fick sin grundläggande utbildning vid Musikhögskolan i Malmö med kyrkomusiker-, sångpedagog- och körpedagogexamina. Operautbildningen gjorde han under fyra år vid Operaakademiet på Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Ulric har varit kyrkomusiker och organist bl a i Halmstads St Nicolai-kyrka och är sedan 2013 domkyrkoorganist i Uppsala, där han han lett framföranden av de flesta stora kyrkomusikaliska verken. Hans orgelspel präglas av en faiblesse för den romantiska repertoaren och han har vid flera tillfällen lyft mindre känd musik från den epoken.  Ulric har även varit utbildningsledare för kyrkomusikutbildningen vid Stora Sköndal och var under många år verksam som sångpedagog i Malmö.

Det blir verk av Pierné, Honegger, Claussmann, Saint-Saëns, Alain och Dubois. 

Följ oss på sociala medier så du inte missar något!