Eds församling Besöksadress: LÖVSTAVÄGEN 6, 19442 UPPLANDS-VÄSBY Telefon: +46(8)58891850 E-post till Eds församling

Kyrkogårdsutskottet

Eds församling inom Svenska Kyrkan är begravningshuvudman och ansvarig för begravningsfrågorna inom territoriet. Kyrkorådet utövar detta ansvar och kontrolleras av begravningsombudet, utsett av Länsstyrelsen. Till sin hjälp har kyrkorådet ett kyrkogårdsutskott.

Begravningsverksamheten styrs av flera lagar och förordningar där Begravningslagen från 1990 är den viktigaste.

Observera dock att själva begravningsgudstjänsten i kyrkan inte omfattas av begravningsverksamheten i Begravningslagen utan är en angelägenhet för församlingen.

Samtliga medborgare (med taxeringsbar inkomst) betalar en begravningsavgift som fastställs av huvudmannen.

Denna avgift ger dig rätt till:

• gravplats eller motsvarande på allmän begravningsplats under en tid av 25 år

• gravsättning inkl gravöppning, återfyllning och iordningsställande av öppnad grav

• transporter av stoft i vissa fall

• kremering

• lokal för förvaring och visning av stoftet

• lokal för begravningscermoni utan religiösa symboler

För frågor kring begravningsverksamheten vänder du dig till församlingens expedition måndag, tisdag, torsdag och fredag 9-12 på telefon 08- 588 918 51. Eds församling som begravningshuvudman erbjuder dig alla fyra gravskicken; kistgrav, urngrav, minneslund och askgravlund. Tala med din begravningsbyrå eller med vår expedition för att få lite bättre grepp om skillnaderna för dig och dina anhöriga.

Kyrkorådet beslutar i ärenden som t ex gravskötsel, gravfördelning, kyrkogårdsfrågor, kulturhistoriska frågor mm. Till sin hjälp har kyrkorådet ett utskott som förbereder ärendet.

Kyrkogårdsutskottets ordförande är Reidar Ahl. Kommunens begravningsombud är Tuulikki Ilola som nås på telefonnummer 0708-618352.

Övriga ledamöter i utskottet är Nils Rydén och Sten Deutgen. Annika Andersson deltar som sekreterare. Kyrkoherden samt ordföranden och vice ordföranden  i kyrkorådet har rätt att närvara vid utskottsmöten.

Kyrkogårdsutskottet sammanträder regelbundet under terminstid.