Begravning: ”… den som tror på mig, skall leva om än han dör…”
Begravningsgudstjänst bokas hos en begravningsentreprenör. Tider finns på torsdagar och fredagar (kl 11.00 resp kl 14.00) i alla kyrkor. I begravningen får vi överlämna den avlidne i Guds händer och lysa frid över den människa som vi skilts från. Ansvarig präst träffar snarast de anhöriga, ofta i hemmet, för att diskutera gudstjänsten och lyssna till berättelser om den människa vi tar avsked av. Efter samtalet skrivs griftetalet – berättelsen om den avlidnes liv i ljuset av evangeliet om Jesus Kristus och hans löfte till oss om ett evigt liv.
Vid anmälan om begravningar kontrollerar pastoratet att den avlidne tillhört Svenska kyrkan. Om ej, samtalar prästen med de anhöriga för att ta ställning till om en kyrklig begravning är ett starkt önskemål från de närstående och heller inte kränker den avlidnes integritet. Hålls begravningsgudstjänst, tas en avgift ut (gemensam för pastoraten i Västra Värmlands kontrakt) för begravningsakten.
Pastoratet har flera bårtäcken, som vid behov, lånas ut gratis till en begravning. En del begravningar är jordbegravningar; antingen med avsked inne i kyrkan eller så följer församlingen den avlidne till graven och tar avsked efter att kistan har sänkts. Andra begravningar följs av kremation. Då sker nedsättning av urnan vid ett senare tillfälle – om så önskas deltar en präst, annars vaktmästare. När urnan ska till en minneslund, meddelas de anhöriga när detta har skett. I minneslunden vet inte anhöriga var askan placerats, där sätts heller inga namn på begravda.
Askgravlund finns på kyrkogårdarna i Eda, Köla och Järnskog. Detta är en gravplats med nya gravar utan upplåtelse av gravrätt. De anhöriga har möjlighet att medverka vid gravsättning. Inköp av urna behövs inte. Partners har möjlighet att gravsättas bredvid varandra. Minnesplatta med namn, födelseår och dödsår sätts upp av förvaltningen och sitter kvar i minst 25 år. Endast godkända minnesplattor får sättas upp och ingår i totalpriset. Komplettering av namn på minnesplattan är möjligt. Lösa blommor och ljus får placeras på en gemensam smyckningsplats. Inga andra utsmyckningar som lyktor, stenar eller planterade växter är tillåtna.
Prästen deltar normalt i minnesstund efter gudstjänsten och läser vid behov kondoleanser. Du kan skicka Kondoleanser via församlingarnas blomsterfonder.