Frågor och svar om bröllop

Här finns svar på vanliga frågor om bröllop.

Ni kan göra bröllopet hur litet eller stort ni vill. Det viktigaste är att ni älskar varandra och vill leva tillsammans. Ni behöver till exempel inte ha särskilda bröllopskläder eller blombukett om ni inte vill. Det enda som krävs är: Giltig hindersprövning, legitimationer, en eller två ringar, präst och två vittnen. Vittnena kan vara kyrkomusikern och vaktmästaren, så det behöver ni inte ordna själva om ni inte vill. Det viktigaste är att ni känner er bekväma i ert val. Det är er dag!

Inför vigseln/bröllopet

ÄR DET NÅGON SKILLNAD MELLAN VIGSEL OCH BRÖLLOP?

En vigsel är den ceremoni då ett juridiskt giltigt äktenskap ingås. Vigseln kan vara kyrklig eller borgerlig. Bröllopet är vigseln och den tillhörande festen. Ofta används orden som synonymer till varandra.

VI VILL BOKA VIGSEL, HUR GÖR VI?

Kontakta oss, se kontaktuppgifter längst ner på sidan. Det underlättar om ni redan då vet:

  • Datum.
  • Vilken kyrka ni vill viga er i.
  • Personnummer. 

När bokningen är klar skickar vi uppgifter till präst, kyrkomusiker och er via mejl. Sedan kontaktar prästen er för att boka tid för ett vigselsamtal.

VAD BEHÖVER VI?

  • Intyg om hindersprövning. I utlandet kan även äktenskapscertifikat behövas.
  • Legitimationshandling. Prästen är skyldig att kontrollera identiteten på er som vigs.
  • Ring/ringar.

FINNS DET NÅGRA FORMELLA KRAV FÖR ATT FÅ GIFTA SIG I KYRKAN?

Det finns i huvudsak två grundkrav:

  • För att få gifta sig i Svenska kyrkan, eller i Svenska kyrkans ordning, krävs att någon av er är medlem i Svenska kyrkan. Ni behöver inte vara konfirmerade.
  • Ni måste ha en godkänd hindersprövning. Intyget berättar att det inte föreligger några hinder för äktenskapet. Exempel på hinder är att en eller båda parter redan är gift eller att man är släkt på för nära håll. Om någon av er är under 18 år krävs särskilt tillstånd.
    Blankett för hindersprövning laddar ni ner på Skatteverket hemsida. Intyget är giltigt i fyra månader. Med ansökan skickar ni också in en blankett där ni anger vilket eller vilka efternamn ni kommer att bära efter vigseln.

HUR LÅNGT I FÖRVÄG MÅSTE VI BOKA?

Önskar ni ett speciellt datum kan det vara bra att vara ute i god tid, men det beror även på vilken kyrka ni vill boka. En del av våra kyrkor har högre tryck och kan snabbt bli fullbokade. Många bokar ett halvår till ett år i förväg.

VAD KOSTAR DET?

Det kostar inget att gifta sig i Svenska kyrkan om en av er är medlem.

MÅSTE VI VARA MEDLEMMAR FÖR ATT FÅ VIGA OSS I SVENSKA KYRKAN?

Ja, en av er måste vara medlem för att ni ska få viga er i Svenska kyrkan. Ni behöver inte vara konfirmerade.

HUR SER KYRKAN PÅ VIGSEL AV ETT PAR MED SAMMA KÖN?

Ni är varmt välkomna att vigas i Svenska kyrkan.

EN AV OSS ÄR INTE SVENSK MEDBORGARE, FÅR VI ÄNDÅ GIFTA OSS I KYRKAN?

Ja, det går bra förutsatt att ni har giltiga hinderprövningar/intyg om att ni inte redan är gifta och att en av er är medlem i Svenska kyrkan.

FÅR VI GIFTA OSS I VILKEN KYRKA VI VILL?

Ja, under förutsättning att det fungerar med präst och tider i den kyrka ni vill boka. Kontakta oss (se kontaktuppgifter längst ner på sidan) 

VI HAR HAFT EN BORGERLIG VIGSEL, KAN VI ÄNDÅ HA EN KYRKLIG VIGSEL?

Nej, det går inte att gifta sig två gånger. Däremot kan ni ha en ”kyrklig välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap”.

KAN VI FÖRNYA VÅRA VIGSELLÖFTEN?

Ja. Kontakta oss så bokar vi präst och lokal.

FINNS DET NÅGON FESTLOKAL ATT LÅNA FÖR BRÖLLOPSFEST EFTERÅT?

Ja, det finns. I en del av våra församlingsgårdar finns möjlighet att hålla bröllopsfika/middag, men alkohol- och drogförbud råder. 

FÅR VI SMYCKA KYRKAN SJÄLVA?

Prata med vaktmästaren i den aktuella kyrkan. 

KAN VI VIGA OSS UTOMLANDS?

Det går bra. Ni bokar vigseln genom Svenska kyrkan på den plats ni skall vara på. Kom ihåg att ta med er hindersprövning från Skatteverket till prästen.

FINNS DET SOLISTER ELLER ANDRA SÅNGARE ATT ANLITA?

Kontakta den kyrkomusiker som ska vara med på er vigsel. Namnet finns på er bokningsbekräftelse. Hon eller han kan hjälpa er.

VAD SKA VI TÄNKA PÅ NÄR DET GÄLLER MUSIK?

Ett tips är att levande musik passar bättre i kyrkorummet än inspelad. Kontakta den kyrkomusiker som ska vara med på er vigsel. Namnet finns på er bokningsbekräftelse. Hon eller han kan ge förslag. 

HUR GÅR VI IN I KYRKAN?

I Sverige är det tradition att brudparet går fram tillsammans, som en symbol för att de frivilligt och jämställda vandrar till vigseln. En vanlig fråga på senare år har blivit om bruden kan låta sig ledas fram till altaret av sin pappa. Det finns inget i Svenska kyrkan som förbjuder den seden, men det kan vara värt att fundera över symboliken. Ursprungligen handlar det om att ansvaret för kvinnan lämnas över från fadern till mannen och härstammar från tiden då kvinnor inte var myndiga.

VAD SYMBOLISERAR RINGEN?

Vigselringen ingår i den kyrkliga vigselceremonin. Ringen med sin slutna cirkel är en urgammal symbol för evighet och eviga förbund. Ringen behöver inte vara av guld men traditionellt sett har det äkta guldet symboliserat äkta kärlek som aldrig rostar.

I Sverige bärs ringen normalt på vänstra handens ringfinger då man förr trodde att det gick ett blodkärl därifrån direkt till hjärtat.

BOKA TID OCH PLATS FÖR BRÖLLOP

Telefon 0653-150 50 (helgfria vardagar 10-12 och 13-14.30)
E-post dellenbygdens.pastorat@svenskakyrkan.se  

Besökstid 10-12 och 13-14.30 (helgfria vardagar)

Postadress Kyrkgränd 30, 824 71 Delsbo
Besöksadress Kyrkgränd 30