Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Filmkvällar i Kyrkans hus våren 2020

Att titta på film kan vidga världen, kan hjälpa oss att få nya perspektiv eller helt enkelt bara vara kul.

Välkommen till vårens filmkvällar, följande onsdagar kl. 19:

  • 29 januari     ”Indiana Jones 3”
  • 12 februari  -Bröllopstema-
  • 26 februari   ”Babettes gästabud”
  • 25 mars       ”Mannen från Le Havre”
  • 15 april        ”Risen”
  • 29 april        ”Mademoiselle Paradis”
  • 13 maj         ”Gosskören”

Vi kommer att se en blandning av gammalt och nytt, musik och drama. Vi startar filmkvällarna med kaffe, bjuder på popcorn och godis, och när filmen är slut kan den som vill byta några ord om det vi varit med om.

Varmt välkommen!

Läs nedan om respektive film:

 

 

Indiana Jones och det sista korståget 
127 minuter (1989)

I den tredje Indiana Jones-filmen, som utspelar sig 1938 strax före Andra världskriget, har nazisterna kidnappat Indiana Jones' far för att hitta den Heliga Graal (dvs bägaren som Jesus använde vid den första nattvarden). Den sägs ha mystiska krafter, och för att rädda den och sin far med livet i behåll så måste Indiana Jones tolka ett antal bibelord och följa deras budskap. Spåret leder via Venedig och Berlin till det heliga Landet och den spektakulära avslutningen i denna rafflande actionfilm. 

 

 

 

 

Monsunbröllop
114 minuter (2001)

Det rustas till ett stort indiskt bröllop. Hela den omfattande och brokiga familjen samlas till den flera dagar långa festen, och brudens far diskuterar nervöst detaljer med den gåpåiga bröllopsarrangören. Brudgummen är en indier bosatt i USA, och äktenskapet är arrangerat. Vad ingen vet är att den blivande bruden har en affär med en gift TV-producent...

Traditioner och det moderna livet krockar i denna indisk-amerikanska film, som vann det finaste priset, Guldlejonet, vid Filmfestivalen i Venedig 2001.

 

 

 

 

 

Babettes gästabud
103 minuter (1987)

En ovädersnatt 1871 anländer Babette till den jylländska kusten på flykt från Paris och tas om hand av två fromma prästdöttrar. Babette stannar hos dem som oavlönad hushållerska och blir snart en del av byns kristna gemenskap, som är underkastad ett spartanskt och tyglat leverne. Fjorton år senare får Babette möjlighet att laga en storslagen festmåltid åt systrarna och deras vänner, och det är först nu som hemligheten om Babette avslöjas...

Oscarsbelönad för Bästa utländska film 1988.

 

 

Mannen från Le Havre
93 minuter (2011)

Marcel Marx har ett förflutet som bohemisk författare. Nu har han gått i frivillig exil i hamnstaden Le Havre där han känner att han får en bättre relation till sina medmänniskor genom det hederliga men kanske inte så lönsamma arbetet som skoputsare. Men allt förändras av sjukdom i familjen samtidigt som Idissa dyker upp, en liten kille från någonstans i Afrika som kommit som båtflykting till Le Havre istället för till London där mamman väntar.

En film av Aki Kaurismäki som vann juryns pris vid Filmfestivalen i Cannes 2011.

 

 

Risen
107 minuter (2016)

År 33 i Jerusalem. En hög romersk officer får i uppdrag att finna den saknade kroppen efter Jesus Kristus, nyss korsfäst men vars kropp nu är försvunnen. Ryktet går att han har uppstått från de döda.

Ett spännande actiondrama, där vi får följa påskens dramatik ur den icke-troende romerske officerens perspektiv.

 

 

Mademoiselle Paradis
97 minuter (2017)

Det är 1770-tal och Mozarts och Haydns era i societetssalongerna i Wien, när pianisten Maria Theresia Paradis påhejad av sina föräldrar börjar uppmärksammas för sin exceptionella talans. Två problem bara - hon är kvinna, och dessutom synskadad.

Filmen är baserad på en verklig historia som inte lämnar någon oberörd.

 

 

Gosskören
92 minuter (2003)

Året är 1948 och Clément Mathieu, en arbetslös musiklärare, får ett jobb på en ungdomsvårdsskola för minderåriga. Han chockas över de hårda rutinerna på skolan och speciellt över de extrema men ineffektiva metoder som skolans rektor Rachin tillämpar. Mathieu bestämmer sig för att förändra elevernas liv genom att låta dem uppleva musikens kraft och magi.