Filmkvällar i Kyrkans hus hösten 2021

Att titta på film kan vidga världen, kan hjälpa oss att få nya perspektiv eller helt enkelt bara vara kul.

Välkommen till höstens filmkvällar, följande onsdagar kl. 19:

• 15 september     ”The Blues Brothers”
  • 29 september     ”Gudar och människor””
  • 27 oktober          ”Min pappa Marianne”
  • 10 november       ”Spring, Lola”
  • 24 november       ”Brassed off”
  • 8 december          ”En runda till”

Vi sitter med avstånd och vi startar filmkvällarna med kaffe.
När filmen är slut kan den som vill byta några ord om det vi varit med om.

Varmt välkommen!

Läs nedan om respektive film:

The Blues Brothers
128 minuter (1980)

Kultfilmen som har extra allt – spänning, skratt, den ultimata polisbiljakten, musikartisterna och filmstjärnorna.

När Jake Blues släpps ur fängelset beger sig han och hans bror Elwood iväg för att besöka barnhemmet där de växte upp och uppfostrades av nunnor. De får reda på att barnhemmet kommer att säljas inom några dagar om inte fastighetsskatten betalas. Bröderna beslutar att skrapa ihop pengarna genom att samla sitt gamla bluesband och riva av ett gig. De kanske är på ett ”uppdrag från Gud”, men de skaffar sig hela tiden nya fiender.

Genom hela filmen flödar musik och framträdanden av några av bluesens bästa:
James Brown, Cab Calloway, Ray Charles, och Aretha Franklin.

Se den, se om den.

Gudar och människor
(Des hommes et des dieux)
122 minuter (2010)

Ett kloster högt uppe i bergen i Maghreb, Algeriet, någon gång i mitten av 1990-talet. Åtta franska benediktinermunkar lever i harmoni med sina muslimska vänner och grannar, men våld och terror tar långsamt över regionen. Trots den stadigt växande faran som omger dem blir de allt mer övertygade om att stanna, vad det än må kosta.

”Gudar och människor” blev mycket uppmärksammad när den kom 2010. Filmen är baserad på en verklig händelse och vann Cannes Grand Prix vid filmfestivalen i Cannes samma år.

Min pappa Marianne
105 minuter (2020)

Efter att ha brutit upp med pojkvännen återvänder Hanna till Alingsås för ett vikariat på lokalnyheterna. När hennes älskade pappa, prästen med det stora skägget, avslöjar att han egentligen vill kallas Marianne vänds Hannas värld upp och ner. Men för pappa Marianne finns ingen återvändo, hon måste äntligen få vara den hon är. Det blir en omtumlande resa för Hanna som inte kände vare sig själv eller sin pappa så väl som hon trodde.

En annorlunda feelgood-berättelse med starka känslor om modet att vara sig själv och lyckan över att bli älskad för den man är.

Spring Lola
(Lola rennt)
87 minuter (1998)

Lola har tjugo minuter på sig att hitta en stor summa försvunna maffiapengar, annars kommer kidnappare att döda hennes pojkvän. Tiden går, men Lola springer; längs Berlins gator i en desperat kapplöpning med ödet. Tre olika scenarion spelas upp, där ödet inverkar på olika sätt.

Huvudrollsinnehavaren Franka Potente sprang också rakt in i den svenska biopublikens hjärtan, och filmen blev det stora internationella genombrottet för både henne och regissören Tom Tykwer.

En originell och fartfylld filmthriller som blev kritikerrosad och mångfaldigt prisbelönad.

Brassed off
103 minuter (1996)

Blåsorkestern har alltid varit stadens stolthet, men när kolgruvan hotas av nedläggning går luften ur ensemblen. När allt ser som mörkast ut susar plötsligt en frisk fläkt in i staden: nykomlingen Gloria lyckas blåsa liv i orkestern och hela staden lever återigen upp. Än finns det tid att göra succé på det stora brassmästerskapet, men långt ifrån alla uppskattar inte de nya tongångarna.

Ljuv musik uppstår mellan huvudrollsinnehavarna Tara Fitzgerald och Ewan McGregor i brittiska succékomedin Brassed Off – om kärlek, vänskap och en orkester som slutade blåsa i motvind.

Den romantiska komedin blev en enorm biosuccé och prisbelönad runt om i världen.

En runda till
(Druk)
117 minuter (2020)

Det finns en teori om att människan är född med en halv promille för lite. Vi känner alla till att alkohol i blodet öppnar sinnet för omvärlden, problemen verkar mindre och kreativiteten ökar. Efter det första glaset flyter samtalen lättare och nya möjligheter öppnar sig.

Martin är gymnasielärare. Han känner sig gammal och trött och hans äktenskap har gått i stå. Uppmuntrad av teorin inleder Martin och hans tre vänner ett experiment att ständigt vara alkoholpåverkade. Om Churchill vann andra världskriget i en tät dimma av sprit, vad kunde de starka dropparna inte göra för dem och deras studenter?

”En runda till” utsågs till Bästa utländska film vid årets Oscarsgala.