Filmkvällar i Kyrkans hus hösten 2022

Att titta på film kan vidga världen, kan hjälpa oss att få nya perspektiv eller helt enkelt bara vara kul.

Välkommen till vårens filmkvällar, onsdagar udda veckor kl. 18.30 (Obs! 30/10 annan dag och tid):

• 28 september   ”The Father”
  • 12 oktober        ”Amelie från Montmartre”
  • 30 oktober        ”Andrej Rubljov – Den yttersta domen”   OBS! Söndag kl. 13.00
                                3 timmar med matpaus
  • 19 november    ”Luther”
  • 23 november    ”Dr Strangelove eller Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben”
  • 7 december       ”Gravity”

Vi sitter med avstånd och vi startar filmkvällarna med kaffe och popcorn.
När filmen är slut kan den som vill byta några ord om det vi varit med om.

Varmt välkommen!

Läs nedan om respektive film:

The Father
97 minuter (2020)

Anthony närmar sig de 80 men i hans ögon finns ingen anledning till oro, han har det bra i sin bekväma våning. Hans dotter Anne ser dock hur han försvinner in i sin egen värld av minnen och föreställningar.

The Father är en rörande och ögonöppnande skildring av åldrande och anhörigskap som inte liknar någon annan, med Oscarsvinnarna Anthony Hopkins och Olivia Colman i sina livs roller.

The Father belönades med två Oscarsstatyetter, för Bästa manliga huvudroll och Bästa manus.

Amelie från Montmartre
(Le fabuleux destin d'Amélie Poulain)
116 minuter (2001)

Amelie bor i Paris och lever i sin egen lilla värld. Hon arbetar på ett café och hyr en lägenhet. Livet verkar vara OK, men lite tråkigt eftersom hon är väldigt ensam. Men en dag förändras allting…

En händelse gör att hon bestämmer sig för att förbättra andra människors liv. Hon börjar uppgiften med sina grannar.

Filmen vann en Guldbagge för bästa utländska film, och den blev femfaldigt Oscarsnominerad.

Andrej Rubljov – Den yttersta domen
185 minuter (1966)

I nio kapitel får vi följa den ikonmålaren Andrej Rubljovs äventyrliga färd genom ett Ryssland sönderslitet av inbördeskrig på 1400-talet. De ledande furstarna slåss om makten, och byarna står i skräck inför tatarinvasioner. Mitt i allt kaos försöker Rubljov söka svaren på de stora livsgåtorna och sin egen betydelse i sammanhanget.

Med storslagna scenografier, omöjliga kameraåkningar och en fantasifull berättarpoesi förmedlar den världsberömde filmskaparen Andrei Tarkovsky sin unika version av konstens roll i samhället. Resultatet är en upplevelse utöver det vanliga, där Tarkovsky gör upp med såväl religiös som konstnärlig tro.

Filmen vann juryns specialpris i Cannes 1969.

Luther
119 minuter (2003)

Martin Luther är en man med visioner som ger upp sina studier i rättsvetenskap för att gå i kloster. Livet i klostret är allt annat än tråkigt för Luther, som driven av sin tro börjar ifrågasätta accepterade religiösa normer. Spänningen stiger när Luther i Wittenberg lägger fram sina 95 teser och utmanar de gamla avlatsbreven, som många av kyrkans framstående män dragit ekonomisk nytta av.

Provokativ och mer än bara en historisk film –
Luther är ett actionfyllt drama om en av historiens största revolutionära perioder, när medeltiden banade väg för renässansen, och kraften bakom en mans övertygelse förändrade världen.

I rollerna ses storskådespelare som Joseph Fiennes, Bruno Ganz och Peter Ustinov.

Dr Strangelove eller
Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben
91 minuter (1963)

En galen general beordrar en kärnvapenattack mot Sovjetunionen. Hans rådgivare överste Mandrake kämpar för att få tag i en kod som kan stoppa anfallet. USA:s president ringer Sovjets berusade statschef och hävdar att attacken bara är ett fånigt misstag, samtidigt som presidentens rådgivare, den f.d. nazisten och forskaren Dr. Strangelove bekräftar att det finns en fruktad domedagsmaskin – ett hämndens verktyg designat av Sovjet för att ta kål på mänskligheten en gång för alla!

Stanley Kubricks klassiska svarta komedi om en kärnvapenattack nominerades till fyra Oscar. Peter Sellers excellerar i tre av rollerna – som överste Mandrake, som USA:s president och som Dr Strangelove.

Gravity
87 minuter (2013)

Den briljanta ingenjören Ryan Stone är på sitt första uppdrag på rymdstationen. Med sig har hon rymdveteranen Matt Kowalski. En ödesdiger kollision med rymdskrot förstör delar av rymdstationen, och de båda astronauterna slungas ut i den mörka och ogästvänliga rymden. Hur ska de kunna överleva och återvända till jorden?

Astronauterna spelas av Sandra Bullock och George Clooney. Det enda som hörs i rymden är deras röster och de mekaniska ljud som uppstår när det finns någon atmosfär.
Filmen vann sju Oscars.