Foto: Shutterstock

Korsvägsvandringar på Danderyds kyrkogård och digitalt

Välkommen att gå en korsvägsvandring utanför Danderyds kyrka. Vandringen börjar vid kyrkporten och finns på plats till och med 25 april. Gå när du vill, i den takt du själv önskar. Du kan använda mobilens kamera eller ladda ner en app som kan läsa qr-koder och ta med ett par hörlurar för att kunna se filmer gjorda av prästerna Jenny Karlsson och Peter Johansson. Filmerna finns även att titta på här nedan. Klicka på länkarna. Korsvägsvandringen finns även inomhus i Enebykyrkan i Enebyberg.

Vandringen på Danderyds kyrkogård börjar vid kyrkporten till Danderyds kyrka. Gå vandringen när det passar dig. Vandringen i Enebykyrkan är inomhus och här hittar du öppettiderna. Du kan också ”vandra” korsvägen digitalt här på hemsidan.

Korsvägsandakten är en urgammal kristen sed där vi får möjlighet att följa Jesus på vägen mot korset. Genom traditionen har vandringen kommit att bli 14 stationer för reflektion och andakt kring bibeltexter.

Vandringen här i Danderyd liknar ett poetiskt samtal med Jesus. Betraktelserna som prästen Jenny Karlsson har skrivit sätter berättelsen om Jesus väg i relation till våra liv.

Korsvägsvandringen inleds med en “Prolog” och därefter följer de 14 stationerna. Vägen leder mot korset och slutar egentligen i dödens ovisshet.

Vill du inte föregå påskdagen kan du stanna vid station 14. Annars fortsätter du till ett “Appendix” och tar del av påskens livgivande budskap i ytterligare två stationer: ”Från död till liv” och ”Mötet med den uppståndne”.

Gå vandringen och läs texten vid varje station. Det finns bibelhänvisningar som passar stationerna. Du som har en smartphone kan skanna en QR- kod, som leder till en kort film där texten läses till en visuell upplevelse. Lyssna gärna med hörlurar. Du kan också ta del av vandringen digitalt här på hemsidan.

Se filmerna här nedan.

 Korsvägsandakt - Prolog 
1. Jesus döms till döden 
2. Jesus tar korset på sig 
3. Jesus faller för första gången 
4. Jesus möter sin välsignade Moder 
5. Korset läggs från Simon från Cyrene 
6. Veronica torkar Jesu ansikte 
7. Jesus faller för andra gången 
8. Jesus möter de gråtande kvinnorna 
9. Jesus faller för tredje gången 
10. Jesus blir avklädd 
11. Jesus fästes på korset 
12. Jesus dör på korset 
13. Jesus tas ned från korset 
14. Jesus läggs i graven 
15. Appendix 1 
16. Appendix 2

Hela filmen - här kan du se de 16 filmerna i en helhet.