Målning av en kvinna som ammar ett barn under ett palmträd.
Foto: Juliette Pita

Världsböndagen 5 mars 2021

Från solens uppgång till dess nedgång – samma gudstjänst firas runt hela jorden samma dygn den första fredagen i mars. Var med och fira Världsböndagen digitalt i Sverige och runtom i världen.

Firande världen över

Samma gudstjänst i Nya Zeeland, Australien, Asien, Afrika, Europa, Amerika ända bort till Hawaii. En syskonskara som omringar hela vår jord – i förbön för fred och kristen enhet. Böner beds på mer än 100 språk med början när gryningen kommer i Tonga och slutar 40 timmar senare i Alaska. I Sverige har vi varit med sedan 1931 – och samlas på nära 150 platser.

Världsböndagen är en världsvid ekumenisk kvinnorörelse, och fokus ligger på bön, gemenskap och solidaritet. 2020 firades Världsböndagen på 79 språk i 100 länder och samlade ca 1,5 miljoner gudstjänstbesökare. I Sverige hölls böndagssamlingar på hundratals platser från Luleå och i norr till Lund i söder.

Här hittar du mer information om Världsböndagen.

Delta digitalt

Många är vi som gärna vill fira Världsböndagen den 5 mars, men i år är det inte möjligt att göra det fysiskt/konkret. Därför har Världsböndagskommittén beslutat att göra en digital inspelning. Kvinnor i Vanuatu, som är en övärld i Söderhavet, har förberett programmet för årets världsböndag – välkommen att vara med!

Här kan du titta på Världsböndagens svenska inspelade gudstjänst.

Årets tema: Bygg på en stadig grund

Människorna i Vanatu är hårt drabbade av naturkatastrofer så temat ”Bygg på en stadig grund” är högst relevant för dem. Temat är hämtat från Matt. 7:24-27 och handlar om att leva vist. Texten utgår från Jesu ord om vikten av att bygga livet på en stadig grund som kan bestå i livets olika prövningar. Texten i Matt. 5–7 fokuserar på två saker: lyssna och gör.

Kvinnorna i Vanuatu uppmanar oss att stå upp och bygga våra hus, våra nationer och vår värld på Jesu ord. Allt vad du vill att människor ska göra för dig, det ska du också göra för dem (Matt 7:12). Det är den fasta grunden.

Kollekt till stipendier

Böndagskollekten går till utbildningsstipendier och -projekt för kvinnor i utvecklingsländer i samarbete med svenska samfund, stift och biståndsorganisationer. 2020 fördelades stipendier till 60 kvinnor i 15 länder.

Swisha gärna din gåva till nummer: 123 667 8650.

Eller sätt in på PlusGiro-konto 40 47 22-1.

Lokala kontaktpersoner

Annika Delemark

Annika Delemark

Masthuggs församling

Diakon

Sara Melin

Sara Melin

Högsbo församling

Församlingspedagog