Hjälp ungdomsgruppen hjälpa! - insamling under Corona-krisen

I slutet av 2019 gjorde ungdomsgruppen Carl Johans Kamraterna en studieresa till Sydafrika. Där besökte de bland annat det sociala företaget Alabaster.

Alabaster är ett litet företag i Cape Town i Sydafrika som drivs av eldsjälen Sylvia Wyngaard. Sylvia inspirerades till företagsidén när hon arbetade på ett större klädföretag i Cape Town. Företagets lokalvårdare och servicepersonal (svarta kvinnor) frågade henne varför hon inte kunde tillverka vackra kläder som var mer anpassade till deras vardag. Sylvia tog tag i deras idéer och Alabaster är nu ett socialt företag vars grundidé är att hjälpa svarta kvinnor till egen försörjning och självständighet genom att formge, sy och sälja kläder för svarta kvinnor. Sydafrika är fortfarande ett mycket segregerat land, och att tala om vita, svarta och färgade människor är vardag.
Företaget Alabaster och därmed de kvinnor som lever av det har drabbats hårt av nedstängningen på grund av Corona i Sydafrika. Människor får inte gå till arbetet och inte heller röra sig längre sträckor. Alabaster får dock öppna igen om man börjar sy skyddsmasker. Men i den nuvarande krisen finns inga pengar till att köpa in tyg för maskerna.
Under sin studieresa till Sydafrika besökte ungdomsgruppen i Carl Johans pastorat, Svenska kyrkan, Alabaster och förstod hur avgörande företagets fortlevnad är för de kvinnor som lever av de inkomster de får från det. Ungdomsgruppen vill gärna hjälpa företaget igenom Corona-krisen och har startat en insamling till Alabaster för att företaget ska kunna köpa tyg och börja tillverka skyddsmasker. Insamlingen pågår till och med midsommarhelgen.
Hjälp gärna Alabaster genom ungdomsgruppens insamling. Swisha till Carl Johans Kamraterna:
123 090 393 0

Filippa Rosenhöjd, ordförande i Carl Johans Kamraterna (Carl Johans ungdomsgrupp)

Anders Leitzinger, kyrkoherde

Björn Edvardsson, kyrkorådets ordförande